ГДБОП разби престъпна група, разпространявала наркотици сред подрастващи

Новини
12:20 - 08 Август 2024
735
ГДБОП разби престъпна група, разпространявала наркотици сред подрастващи

Специализираната полицейска операция е проведена от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ на територията на Пловдив на 6 август. В хода на действията е неутрализирана дейността на организирана престъпна група за производство, държане и разпространение на нов вид високорискови наркотични вещества сред непълнолетни.

По време на спецакцията са претърсени 6 адреса. Намерени и иззети са около 450 грама синтетичен хашиш и вещества, използвани за производството на наркотичното вещество, както и две електронни везни. Установени са вида и количествата на откритите психоактивни субстанции, определени като високорискови синтетични канабиноиди. Според първоначалните данни те са били предназначени за разпространение в Пловдив и региона под формата на „синтетичен хашиш“, предимно сред непълнолетни. По данни на експерти един грам от веществото на черния пазар се търгува за около 50 лева.

Шестима са задържани за срок до 24 часа, като с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура - Пловдив на петима от тях е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ до 72 часа.

Повдигнати са им обвинения по чл. 321 във връзка с 354 и 354А, от НК за структурирано трайно сдружение за извършване на престъпление с предмет наркотични вещества.

Откритите синтетични наркотични вещества се характеризират със силно пристрастяващо действие и изключително остри и безвъзвратни поражения върху централната нервна система и психиката. Употребата им води до развиване на трайна зависимост в рамките на няколко седмици, според експертите на ГДБОП.