ГДБОП тараши офисите на TAD Group

Възможно е да има и други обвинени за кибератаката срещу НАП

Топ
18:34 - 23 Юли 2019 (обновена)
8845
ГДБОП тараши офисите на TAD Group

Служители на ГДБОП влязоха в офисите на фирма TAD Group, в която работи обвиняемият за кибератаката срещу НАП компютърен специалист Кристиян Бойков и вече шест час тарашат компютри и документи.

От фирмата вече обявиха, че застават зад своя служител и не смятат да "отключват" служебните компютри за разследващите. 

Днес по-рано дойде новина от държавното обвинение - че в един от иззетите от Бойков компютри, който е бил разкодиран, е открита информация, според която той е разполагал с масив от данни от НАП, по-голям от този, изпратен на медиите, при това дни преди първия имейл, от който става ясно за атаката.

Според главния прокурор Сотир Цацаров проблемите няма да се решат само със задържане на нарушителя. Според него Кристиян Бойков, който е заподозрян за кибератаката срещу НАП, не е действал сам.  

"С помощта на доказателства, експертизи и анализите на служителите на отдел "Киберсигурност" на ГДБОП ще се докаже истината. Моето и на колегите мнение е, че този младеж не е сам. Първоначалното убеждение бе, че той е самотен играч, тръгнал срещу системата. Че просто е искал да докаже дали е ефективна, но сега вече не сме сигурни в това", заяви Цацаров.

Прокуратурата бе категорична, че Бойков е извършил кибератаката. Възможно е и други лица да бъдат обвинени.

Очаквайте подробности!