Гебрев: Гърмят складове и в Германия и Франция, не вярвам в съвпадения

Търговецът твърди, че от 2014-а не е продавал оръжия в Украйна

Общество
18:36 - 04 Август 2022
2671
Гебрев: Гърмят складове и в Германия и Франция, не вярвам в съвпадения

"С очите си не съм видял взрива. Нашият склад гръмна на 31 юли, вчера във Франция също гръмна завод, на път за тук се получи информация, че в Германия е гръмнал друг завод. За съжаление, няма как да разберем защо. Това е в правомощията на разследващите. Ще съм най-щастливият човек, ако това е случайност. Но според докладваното от моите прекрасни специалисти - това е невъзможно".

Това коментира бизнесменът и собственик на компанията от оръжейни предприятия ЕМКО Емилиян Гебрев в "Лице в лице" относно версиите за взривовете в оръжейните складове край Карнобат.

"Единственото, което мога да кажа, е, че на базата на това, което наблюдавах, как се случват нещата, имам притеснения, че най-големите доказателствени материали се изземват. И аз не знам какво ще стане с тях. Апелирам към вътрешния министър, ако не е късно, тези доказателствени материали да не изчезнат или да се преоформят по някакъв начин", обясни още Гебрев.

Според неговите думи още от първия взрив в негов склад за боеприпаси в Ловни дол край Севлиево през 2011 г. и през последвалите такива във ВМЗ - Сопот се отказват сътрудничества на европейско ниво по тези въпроси. Протака се, за да се загуби давността и да забравят хората. 

"Тогава след откриването на саботажното устройство вместо да продължи, прокуратурата го спря", каза Гербев.

Относно сегашния взрив неговата информация е, че се е получила аларма в системата на периметровата охрана. Те са излезли да проверят, но не са стигнали дотам, защото малко преди това е станал взрив в т. нар. "защитена зона". Така не са пострадали.

На въпроса дали изнася оръжия за Украйна бизнесменът отговори: "Уморих се, но това е част от една пропаганда още от 2011 г. Нашата страна от 2014 г. не е издала едно експортно разрешение за Украйна. Преди Минските споразумения сме имали един-единствен малък договор."

"Всички заслуги по разкритията, включително с опита за убийството спрямо мен, моя син и моя колега е свършено основно от журналисти, международни разследвания и чужди служби. На нашите им остана само да го съберат и да го кажат, но да сте чули нещо такова", коментира още Гебрев.

По негово мнение е напълно възможно и сегашният взрив да е предупредителен сигнал.