Гечев: В България наблюдаваме разгул на управляващите с едрия бизнес

Политика
12:56 - 31 Май 2020
2642
Гечев: В България наблюдаваме разгул на управляващите с едрия бизнес

Правителството няма разработена стратегия в краткосрочен и дългосрочен план за бъдещето на България, като това е от 10 години насам. Такава критика отправи депутатът от БСП Румен Гечев пред БНР. 

Според него дори да получим средства от Европейската комисия в рамките на помощта към страните-членки, управляващите нямали идея какво ще правят с тях.  

"В България наблюдаваме неприемлив феномен - разгул на управляващите с едрия бизнес. Чудим се защо не плащат данъци - защото седят на една маса с тези, които трябва да ги контролират дали плащат данъци", подчерта депутатът от левицата.

Гечев припомни, че от БСП настояват за ефективни разследвания с реални резултати. Той коментира това по повод допуснатата загуба от 700 млн. лв. от несъбрани такси от хазартни игри. По думите му държавата умишлено е облагодетелствала няколко фирми.

По повод идеята за държавна петролна компания Гечев каза следното: "На пръв поглед - активна намеса на държавата в икономиката. Втората хубава новина - прави се предложение за регулиране на пазарни отношения чрез пазарни средства. Дотук добре. Но има твърде много въпросителни и рискове. Колко бензиностанции ще има и в кои региони на страната?", попита той. 

Той отбеляза, че ако тези бензиностанции продават горива, които представляват едва 3-5 % от пазара, няма да могат да влияят на цената. Гечев прогнозира, че те трябва да предлагат 20-25 % от пазара.