Гей чеченец избяга от Русия след отвличане и побой от роднина на Кадиров

Ризван Дадаев и похитителите му били смазани от бой в мазето на полицейско управление

Новини
17:25 - 23 Януари 2024
3391
Гей чеченец избяга от Русия след отвличане и побой от роднина на Кадиров

Гей мъж от Чечня, който изчезна след публикуването на видео, в което беше принуден да разкрие сексуалната си идентичност, е избягал от Русия, според местната активистка група SK SOS Crisis Group, която е улеснила спасяването му.

„Благодаря на всички, които се тревожеха за мен“, казва Ризван Дадаев във видео, публикувано в Telegram.

Дадаев изчезна за около три месеца през юли 2022 г. след публикуването на видеозапис, в който в очевидно страдание той беше

принуден да разкрие сексуалната си самоличност от група мъже,

за които се предполага, че са членове на чеченското правителство. С помощта на SK SOS Дадаев успя да избяга от Русия и сега говори открито, разкривайки подробности за своето отвличане и задържане, включително обвинения в нарушения на човешките права на най-високите нива в правителството на чеченския лидер Рамзан Кадиров.

Дадаев разкри пред SK SOS, че не е бил отвлечен от полицейски служители,

както първоначално се предполагаше, а от четирима криминални изнудвачи, които му поискали 50 000 рубли или iPhone 13 за мълчанието им. Видеото беше широко разпространено, след като беше публикувано в интернет.

Седмица след отвличането Дадаев и похитителите му са арестувани и отведени в мазето на местното полицейско управление, където според него всички са били измъчвани. Той каза, че четиримата мъже са

били бити с полиуретанови тръби и подложени на изтезания с електрошок.

Дадаев каза, че първият му побой е бил нанесен от началника на полицията, който заявил, че „геят е прекалено чист“ и му наредил да се търкаля по пода, преди да го бие до загуба на съзнание.

Дадаев каза също, че е

бил бит от Дени Айдамиров, племенник на съпругата на Кадиров.

Айдамиров беше назначен на поста първи заместник-министър на вътрешните работи на Чеченската република през 2023 г.

Полицията освободи Дадаев в средата на ноември 2022 г. след жалба на правозащитници. Той се укриваше до края на миналата година, когато приятели се свързаха със SK SOS и потърсиха помощ за спасяването му.