ГЕЙ ЧУМАТА НАСТЪПВА: 31 000 мъже в 90 страни пипнаха маймунска шарка

Масова ваксинация не е възможна - налични са едва 16 милиона дози ваксина и само една компания прави инжекцията

Здраве
18:15 - 12 Август 2022
7011
ГЕЙ ЧУМАТА НАСТЪПВА: 31 000 мъже в 90 страни пипнаха маймунска шарка

От месец май насам близо 90 страни са съобщили за повече от 31 000 случая на маймунска шарка. 

Световната здравна организация класифицира ескалиращото огнище на някога рядката болест като международно извънредно положение през юли; САЩ го обявиха за национално извънредно положение миналата седмица.

Извън Африка 98% от случаите са при мъже, които правят секс с мъже.

С ограничено глобално предлагане на ваксини властите се надпреварват да спрат маймунската шарка, преди да се е наложила като нова болест. Но към момента по света са налични едва около 16 милиона дози от ваксината против маймунска шарка и само една компания прави инжекцията.

С изключение на Африка, няма признаци за продължително предаване на маймунската шарка извън мъжете, които правят секс с мъже, което означава, че спирането на разпространението сред тази група може ефективно да сложи край на епидемията.

Миналата седмица британски учени казаха, че има „ранни признаци“, че случаите на маймунска шарка в Обединеното кралство - където някога имаше най-голямото огнище в света извън Африка - са достигнали своя връх.

За щастие маймунската шарка не се предава толкова бързо, колкото коронавируса и спирането ѝ няма да изисква драматичните интервенции, до които прибегнаха властите при блокирането на COVID-19.

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус каза, че е обявил маймунската шарка за извънредна ситуация, отчасти за да накара страните да приемат сериозно епидемията. Според него все още има възможност да се овладее болестта, преди да се е превърнала в глобален проблем.

КАК СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА?

Разпространението на маймунската шарка обикновено изисква контакт кожа до кожа или кожа до уста с лезии на заразен пациент. Хората също могат да се заразят чрез контакт с дрехите или чаршафите на някой, който има лезии от маймунска шарка.

Болестта може да се разпространи и чрез контакт с дихателни капчици, но учените все още се опитват да разберат колко често се случва това. Британските здравни служители казват, че не са потвърдили случаи на предаване по въздушно-капков път.

КОЙ СЕ ЗАРАЗЯВА?

Голям процент от случаите са при гейове и бисексуални мъже. Първоначалните огнища в Европа и Северна Америка вероятно са били предизвикани от секс на две рейв партита в Испания и Белгия.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ 99% от случаите на маймунска шарка в САЩ са мъже.

От тях 94% съобщават за сексуален контакт с други мъже през трите седмици, преди да развият симптоми.

Все пак всеки може да хване вируса, ако е в близък контакт със заразен човек или тъкани, докоснали заразен човек.

КОЙ ДА СЕ ВАКСИНИРА?

Тъй като доставките на ваксина са ограничени, здравните служители не препоръчват масова ваксинация. Те предлагат ваксините за здравни работници, хора, които са били в близък контакт със заразен човек, и мъже с висок риск от заразяване с маймунска шарка.

Здравните служители на САЩ във вторник

разрешиха нова стратегия, която ще позволи на здравните специалисти да ваксинират до петима души - вместо един - с всеки флакон.

Подходът използва само част от типичното количество ваксина и я прилага с инжекция точно под кожата, а не в по-дълбока тъкан. Получателите пак ще получат две инжекции на месец.

СЗО шефът Тедрос Гебрейесус препоръча на мъжете, изложени на риск от заразяване с маймунска шарка, да обмислят да направят „безопасен избор“ и да намалят сексуалните си партньори „за момента“.

Британската агенция за здравна сигурност посъветва хората да се проверяват за лезии от маймунска шарка, преди да правят секс или да отидат на социално събитие, отбелязвайки, че се смята,

че повечето случаи в страната са възникнали на фестивали, сауни и други места, където е имало секс.

Всеки с лезии от маймунска шарка трябва да се изолира, докато не бъде напълно излекуван, което може да отнеме до три седмици.

КОЙ Е В ПО-ВИСОК РИСК ОТ СЕРИОЗНО ЗАБОЛЯВАНЕ?

Повечето хора, заразени с маймунска шарка, се възстановяват без лечение, но тя може да причини по-тежки симптоми като възпаление на мозъка и в редки случаи смърт.

Маймунската шарка може да бъде сериозна при деца, бременни жени и хора със съпътстващи заболявания, като рак, туберкулоза или ХИВ.

В САЩ CDC казват, че около 40% от хората с маймунска шарка също имат ХИВ.

Колкото по-дълго продължават настоящите епидемии, толкова по-големи са шансовете вирусът да се разпространи в други общности, подобно на начина, по който ХИВ беше забелязан за първи път при гей мъже, преди да се разпространи по-широко.

„Има известно кръстосване между сексуалните мрежи на гейове и бисексуални мъже и мрежите на хетеросексуални хора с висока сексуална активност, така че е възможно да видим маймунската шарка по-широко“, каза д-р Пол Хънтър, професор по медицина в Британския университет на Източна Англия. Ако това се случи, може да имаме много по-голям проблем.