Гей парад в Белград: Бой, е*@не и сръбска музика (СНИМКИ)

5200 полицаи охраняваха едва хиляда участници в Европрайд 2022

Новини
21:48 - 17 Септември 2022
14121
Гей парад в Белград: Бой, е*@не и сръбска музика (СНИМКИ)

Въпреки че до последно не се знаеше ще има ли днес гей парад в сръбската столица, събитието все пак се състоя — с променени  маршрут и начален час и в камерен състав.

Очаквано събитието беше съпътствано с множество прояви на насилие, въпреки бутиковия му формат. По оценки на наблюдатели в Европрайд 2022 — най-голямото европейско събитие, посветено на ЛГБТ хората, на което Белград е домакин за първият път, са се престрашили да се включат около 1000 души, много от които чужденци.

Ранният следобед започна със сблъсъци, предизвикани от противници на прайда. Недоволен монах беше задържан, след като удари с бутилка оператора на телевизия N1. По-късно Асоциацията на сръбските журналисти поиска ефективни действия от страна на полицията и прокуратурата заради нападението на журналиста, отразявал събитието.

Минути след 15 ч. се забелязва силно полицейско присъствие, което е на улиците, за да осигурят шествието на Европрайда.

Въпреки по-ранната забрана за провеждане както на похода Europride, така и на алтернативното шествие в подкрепа на “трациционните ценности”, пратеникът на германското правителство по въпросите на LGBT Свен Леман обяви, че министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич е заявила, че шествието като част от прайда ще се проведе. Вероятно за решението й е спомогнала срещата й с европейски дипломати по-рано днес.

След него сръбският вътрешен министър Александър Вулин декларира, че полицията няма да толерира насилие по улиците на Белград, нито ще има незаконни шествия.

Въпреки това, до 15 ч. служителите на МВР вече бяха задържали 31 души за нарушаване на обществения ред и спокойствието в столицата.

„Министерството на вътрешните работи още веднъж предупреждава всички, че няма да толерира никакво насилие по улиците на Белград и че стриктно ще прилага закона и решенията на компетентните органи и съдилища. Както съобщиха от МВР и потвърдиха от Административния съд, няма да има незаконни шествия, както и няма да се допуска застрашаване на личната и имуществената сигурност на когото и да било“, предупреди Вулин в изявление.

Друг инцидент стана край сградата на РТС, когато две момичета се приближиха до демонстрантите, за да снимат събитията. 

Веднага след това човек изскочи от тълпата и започна да ги удря по главите, съобщава журналист, станал свидетел на инцидента.

По същото време група противници на Европрайда се събраха на ул. “Ресавска” пред полицейския кордон. Някои от тях държат икони в ръце и пеят.

Друга група пред кордона на ул. “Таловска” обижда репортерка, като й казват, че “тя може да се разхожда като педалите, но те не могат”.

Точно в 16 ч. пред храм “Свети Сава” се събира група противници на Европрайда. Според снимката, публикувана от медиите, е ясно, че става дума за младежи и тийнейджъри.

В същото време организаторите на гей парада от мерки за сигурност промениха стартовата точка на шествието. Започват да се събират първите участници в парада.

Противниците на прайда са навсякъде по маршрута, но полицията не ги допуска до ул. “Косовска”. Пред Скупщината по високоговорител звучат църковни  песни. Чуват се викове „Бог да пази Сърбия, амин“, „Христос посред нас – има и ще бъде“. Освен това те в един глас започват да четат молитвата „Отче наш“.

Към 16,20 на събитието пристига и Тобиас Флесенкемпер, ръководител на Делегацията на Съвета на Европа, който веднага се сблъсква със суровата действителност в сръбската столица — противниците на прайда са нахлули сред група хора, дошли на шествието, тъпчат флага на ЛГБТ общността и хвърлят бутилки по полицията и журналистите.

Минути по-рано сръбското движение “Двери” заявява, че ще подаде наказателна жалба срещу министър-председателя на Сърбия Ана Бърнабич. Според тях има основания да се подозира, че

премиерът е извършил няколко престъпни деяния в нарушение на решението на Административния съд за забрана за шествията по време на Европрайд 2022.

Към 16,30 ч пред сградата на Конституционния съд в Белград, откъдето тръгва шествието, са се събрали едва стотина ЛГБТ активисти. Освен традиционните знамена, заради дъжда носят чадъри в цветовете на дъгата.

Министърът на вътрешните работи Александър Вулин посещава маршрута, по който трябва да се проведе Европрайд. Става ясно, че четирима мъже, които по-рано са ритали служители на МВР на пред сградата на Народното събрание на Сърбия, са задържани по нареждане на Висшата прокуратура в Белград.

Това не пречи да се стигне до поредно сбиване между фенове и полиция. Използван е и сълзотворен газ, съобщават медиите.

В 17 ч към прайда се присъединява и Милица Джурджич, партньорката на сръбския премиер Ана Бърнабич.

Партньорката на сръбския премиер Ана Бърнабич - Милица Джурджич (вдясно)

По същото време телевизия N1 съобщава, че въргал е станал близо до булевард „Освобождение“, като голяма група полицаи са се втурнали към мястото на инцидента, а известен брой млади мъже са били изтласкани в парка. Част от противниците на гей парада са се насочили към двора на инфекциозната клиника, като преди това са замеряли униформените с пиратки, бомбички и факли.

В 17:30 ч., Европрайд походът започна след обръщение на организаторите. Участниците в шествието са около 1000 - десетократно по-малко от участниците в последния София прайд. Директорът на събитието Марко Михайлович съобщава, че

полицията е затворила всички входни пунктове за Европрайда поради контрамитинги.

Към събитието се присъединява и посланикът на САЩ в Сърбия Кристофър Хил. Някои от насъбралите се носят транспаранти “Мразят ни, защото миришем на любов”, “Обичай ближния си както себе си” и официалния лозунг „Време е за промяна!“. Време е за Европрайд в Белград”.

На гей парада се отби и посланикът на САЩ в Сърбия Кристофър Хил

Камбаните бият от църквата “Св. Марко”, група хора стоят отпред, а събралите се на прайда отговарят с подсвирквания и викове “секс, секс”. Един противник на прайда е арестуван.

По съседните улици са разположени метални прегради и никой не може да преминава, освен хората, които живеят там. Група полицейски автомобили са в готовност, преди минути е имало пореден сблъсък на съседна улица.

Шествието на членове и симпатизанти на ЛГБТ завърши около 18 ч часа на стадион “Ташмайдан”, където са концертите на местни изпълнители. Въпреки лошите метеорологични условия, присъстващите се наслаждават на изпълнението на една от най-популярните певци от младото поколение.

По-късно премиерът на Сърбия Ана Бърнабич се обърна към обществеността на извънредна пресконференция, по време на която подчерта, че

по улиците на Белград по време на прайда е имало около 5200 полицаи и че всичко е минало добре, без големи инциденти и наранявания.

„Бавно приключваме тази трудна и изпълнена с предизвикателства седмица, тази вечер искам да изразя своята лична благодарност и благодарността на правителството на Република Сърбия към жителите, защото проявиха разбиране и загриженост към страната“, каза министър-председателят в обръщението си.

Тя посочи, че мнозинството от гражданите са спазили препоръките за мир и стабилност и че благодарение на тях денят е преминал без големи инциденти.

„Дължим специални благодарности на службите за сигурност, защото те са тези, които гарантираха, че Белград днес е безопасен град и че потушиха инцидентите, които имахме“, каза Бърнабич.

„Днес около 5200 членове на МУП бяха организирани по улиците на Белград. Имахме по-малък брой инциденти и конфликт с определени групи в парка "Караджорджев". Служителите на МВР гарантираха, че тези инциденти няма да се разпространят“, обясни премиерът.

Тя каза още, че 64 бунтовници са арестувани, а 10 полицаи са леко ранени.

Тя добави, че въпреки предизвикателствата, в Белград са се състояли повече от 130 различни събития през седмицата на прайда, без големи инциденти, като подчерта, че това е добър имидж на гражданите, но и на службите за сигурност.

„За мен това е образът на Белград и Сърбия.

Показахме, че сме сериозна държава, която държи на думата си, вярва и уважава своите институции, но и правата на всички граждани.

Направихме всичко, което се случи по най-добрия начин, сега се обръщаме към по-важни и по-големи неща, както подготовката за зимата, така и международните отношения“, каза Бърнабич.

Тя подчерта, че темата за Европрайд не е трябвало да бъде обект на спорове и разединение в нацията ни.

На въпрос защо не присъства на парада, тя каза, че смята, че мястото й в този момент е някъде другаде.

(По материали на сръбските медии)