Гей протест срещу смешната глоба за Расате

Лидерът на БНС беше оправдан по обвинението за нанесена лека телесна повреда

Новини
12:36 - 27 Юни 2022
2752
Гей протест срещу смешната глоба за Расате

Гей протест тази вечер стягат ЛГБТ организации, недоволни от смешната глоба, с която се размина Боян Расате.

Миналия петък Софийски градски съд се произнесе по делото срещу Боян Расате, който през октомври, заедно с група от свои привърженици, нападна и потроши общностното ЛГБТ пространство Rainbow Hub и удари активистка в лицето.

За пълното опустошение на пространството лидерът на националистическата организация Български национален съюз беше освободен от наказателна отговорност и му беше отсъдено да изплати глоба от 3000 лв.

Същевременно, Расате беше оправдан по обвинението за нанесена лека телесна повреда на Глория Филипова. Тази „присъда“ отправя послание към цялата ни общност, че нашата безопасност и нашите животи по никакъв начин не са приоритет за властимащите. Това е присъда, която казва на обществото, че който желае, може да извърши престъпление от омраза и да се размине със символична глоба.

„Няма да мълчим и няма да търпим!“, заявяват организаторите на гей протеста. Те канят привържениците си в 18,30 ч пред Министерството на правосъдието. Оттам припомнят, че настояват за незабавни промени в Наказателния кодекс, които да включват престъпления от хомофобски подбуди.

„Нека излезем на улицата заедно, за да покажем, че ще държим взимащите решения отговорни, че ще се борим, докато няма справедливост – за пострадалите при нападението и за цялата ни общност“, пише в разпространена в социалните мрежи позиция.