Гей скандал взима главата на Борис Джонсън

Крис Пинчър от Консервативната партия видян да опипва двама мъже в клуб

Любопитно
20:25 - 06 Юли 2022
10996
Гей скандал взима главата на Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън преживява най-сериозната криза, откакто пое управлението на Великобритания през 2019 г., като все повече политически анализатори смятат, че едва ли ще успее дълго да се задържи на власт. 70% от британците искат той да се оттегли след серията от скандали в правителството и партията му.

Крис Пинчър

Последният от тях бе свързан с едно от водещите лица в Консервативната партия. Заместник-отговорникът на парламентарната ѝ група по въпросите на дисциплината Крис Пинчър бе принуден да подаде оставка преди дни, след като стана ясно, че е опипвал двама мъже без тяхно съгласие в частен гей клуб.

52-годишният политик се опита да обясни, че това е станало под въздействието на алкохол, но медиите разкриха и други подобни негови прояви в миналото.

Първоначално Джонсън отричаше да е знаел за такива, когато решава да го назначи за “камшик” – отговорник по гласуването на консервативните депутати, но след това бе принуден да признае, че е бил запознат с аналогичен случай още през 2019 г. Освен това стана ясно, че от екипа му са инструктирали останалите членове на правителството да защитават пред медиите тезата, че за първи път чуват за сексуалната невъздържаност на Пинчър, въпреки че има подадена жалба срещу него още преди години.

Таблоидът “Дейли мейл” разкри, че се е наложило депутатът да бъде спрян от своя сътрудничка, след като е започнал да прави сексуални намеци на млад мъж дори по време на партийна конференция на консерваторите.

Сексскандалът засили критиките срещу Джонсън, че е далеч от стандартите на политическо поведение и вече няма морално право да ръководи страната. Те започнаха, след като разследване показа, че в най-тежките периоди на пандемията в правителствените среди редовно се е купонясвало, докато гражданите е трябвало да стоят в самоизолация. Премиерът също е участвал в някои от събиранията, заради което беше глобен и му бе поискан вот на доверие в Консервативната партия, който той спечели.