Гейовете клатят Англиканската църква

Епископи обсъждат приемането на нови ангажименти относно хомосексуалността и еднополовите двойки

Новини
14:46 - 09 Февруари 2024
2108
Гейовете клатят Англиканската църква

Ръководният орган на Англиканската църква ще обсъди приемането на нови ангажименти относно хомосексуалността и еднополовите двойки, когато се срещне по-късно този месец, като призна, че остава "дълбоко разногласие" по въпроса, предава "Ройтерс".

Църквата на Англия - централна част от Англиканската общност от 85 милиона вярващи по целия свят - не разрешава еднополовите бракове, отстоявайки своето учение, че бракът е между мъж и жена.

Въпреки това вековната институция се бори с начини да накара хората в LGBT общността да се чувстват по-приобщаващи в нейните църкви

и се извини за "враждебния и хомофобски отговор", с който са се сблъскали някои.

Синодът, който се състои от епископи, духовници и миряни, миналия ноември гласува с малко подкрепа за специални служби, които да благославят еднополовите двойки пробно, въпреки че архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби - духовен водач на Англиканската църква - се въздържа от това гласуване.

"Синодът определи ясна посока, за да продължим напред, но остава дълбоко несъгласие в Църквата",

каза Мартин Сноу, епископът на Лестър, в изявление преди срещата на Синода на 23-27 февруари в Лондон.

"Докато вървим към прилагане на решеното, трябва също така да намерим начини да обединим и помирим тези разногласия, имайки предвид по-специално тесните мнозинства при ключови гласувания", каза Сноу, който изготви документ за новите предложения.

Синодът също така трябва да обсъди расовата справедливост и отговора на църковните комисари - които управляват инвестиционния портфейл на църквата от 10,3 милиарда паунда - на нейните изследвания на историческото трансатлантическо робство по време на събранието.