Гейовете в паника – отменят им шествието

Топ
09:56 - 13 Март 2020
4980
Гейовете в паника – отменят им шествието

Отколешната мечта на Волен Сидеров и приятелчетата му по партийна линия да забранят Софий прайд тази година може и да се реализира, но по съвсем друга причина. Пъстрото шествие на гейовете, лесбийките, бисексуалните и другите сексуални малцинства може да пропадне заради коронавируса.

Фаталното 13-о издание на Прайда е планирано за 13 юни пред Паметника на съветската армия. Дали ще се състои никой още не знае.

Организатори на прайд шествия от Европа, Африка, Азия, Америка и Океания в момента обсъждат какво да предприемат във връзка с усложнената в целия свят ситуация с коронавируса.

Ръководителят на Europe’s Pride organisation е потвърдил, че някои от мероприятията, планирани за това лято, вероятно ще отпаднат, заради избухналата пандемия. Вече е сигурно, че прайдът в Букурещ се отлага най-рано за септември.

Експертите считат, че коронавирусът ще достигне своя пик през май и юни, когато традиционно се провеждат повечето гей паради по света.

Заплахата от провал не е за подценяване, защото повечето държави вече налагат драконовски ограничения на публичните събирания на големи групи хора. Италия, Словения и Дания засега са под карантина, а списъкът с държавите вероятно в най-скоро време ще се разшири чувствително.

Но не само ограниченията притесняват организаторите на прайд шествията. По-малкият брой участници е само част от проблема. При всички положения ще са налице доста по-малко доброволци, които помагат за организирането и провеждането на мащабните събития. Намалелият брой участници ще повлияе несъмнено на спонсорите и дарителите на кампаниите, а това е най-сигурната крачка към провал на шествията.

Не на последно място – вероятно ще са необходими и повече медицински екипи, което предвид разгарящата се епидемия не е ясно дали може да бъде осигурено от властите.