Гейзери и реки от нефтен отпадък потекоха в Русе

Ситуацията се повтаря всяко лято вече 15 години

Новини
08:37 - 27 Юни 2024
3208
Гейзери и реки от нефтен отпадък потекоха в Русе

Гейзери и реки от нефтения отпадък гудрон потекоха от старото сметище на Русе. Отпадъчният нефтопродукт е избил от всички страни на сметището и на места се стича извън него.

Хората в района разказват, че тази ситуация се повтаря всяка година повече от 15 години, когато температурите на въздуха трайно се повишат. Това наложи проверка на екоинспекцията в града.

 „Гудронът е отпадъчен продукт от преработката на нефт. В Русе до 1989 г. е функционирало производството на масла, този отпадък е било разрешено тогава да се депонира на сметището”, заяви експертът от РИОСВ – Русе Христо Милков и уточни, че след толкова години грудронът се е превърнал във вид асфалт.

Ангажимент за анализи на почвата и водите имат от общината на града, като след това документите се представят в РИОСВ. „Не сме установили фрапиращи превишения и да има опасност за околната среда или хората”, допълни експертът.

„Дали сме предписание всичките течове да се намерят спешни дългосрочни и краткосрочни мерки, за да се реши проблема”, каза Милков.

Директорът на дирекция "Екология" в Община Русе Любомир Владимиров заяви, че са уведомили фирмата, която осъществява поддръжка на рекултивираното сметище,  още на следващия ден. „Днес се очаква да започнат строително-монтажни работи, но виждате, че проблема не е на едно място”, отбеляза той и подчерта, че в момента това, което могат да направят е ямите да бъдат изчистени и затворени.