Ген. Андрей Аверянов стои зад взривовете в складове на Емилиян Гебрев

Експлозията е станала с дистанционен детонатор, сочи разследване на "Белингкат"

Общество
15:26 - 20 Октомври 2023
6593
Ген. Андрей Аверянов стои зад взривовете в складове на Емилиян Гебрев

През ноември 2011 г. войскова част 29155 на ГРУ взриви склад за боеприпаси в Ловнидол, България, съдържащ артилерийски снаряди, предназначени за Грузия. Това беше първата известна терористична атака, извършена от екип наемни убийци и саботьори, които по-късно ще отровят Сергей и Юлия Скрипал в Англия, български търговец на оръжие в София и ще взриви множество други складове и сгради в териториите на НАТО."

Това съобщава разследващата група "Белингкат" в публикация, в която разкрива нови подробности и конкретни имена около експлозиите в погребите край севлиевското село Ловнидол в средата на ноември преди почти точно 12 години.

Както и за покушението срещу оръжейния търговец Емелиян Гебрев и саботажи в други страни от Европа, в които "убиха или раниха десетки цивилни и доведоха до експулсирането на руски дипломати".

Руското издание The Insider се е сдобило с записи от пътувания и изтекла кореспонденция от членове на поделение 29155, което сочи тяхната вина за първата атака в България и отчасти отговаря на въпроса за защо толкова много от тези оперативни служители заемат високопоставени политически позиции в режима на Владимир Путин, допълват авторите.

Ключовата фигура зад всяка от тези "черни операции" е ген. Андрей Аверянов (сега на 56 години), командир на поделение 29155, който наследи значителна част от империята, доскоро принадлежала на Евгений Пригожин, бившият командир на наемниците на "Вагнер", чийто частен самолет беше взривен през август след собственото си неуспешно въстание в Русия.

Той разполага с личното доверие и покровителството на руския президент Владимир Путин, допълват "Белингкат" и The Insider.

Имейли от електронната поща на помощник на Аверянов показват, че малко след посещение в Молдова през март 2011 г. Аверянов се връща в Москва и с четирима подчинени отива в Краснодар. Там започва сюжетът за взривяване на българската партида боеприпаси и той обявява съревнование между трима от хората си да измислят устройствата за това.

Появяват се три версии, задействани с дистанционен детонатор, в комплект с пълни технически характеристики и снимки на какво прилича основната инфраструктура за всички прототипи: електроника тип "Направи си сам", платка от модифицирана аларма за кола. И трите изглеждат на снимките набързо сглобени, със стърчащи в разни посоки жици и обилно използване на скоч лента.

"Според конструктивните си характеристики, този продукт има механичен часовников механизъм с продължителен обхват на активиране и предпазител, който осигурява безопасност при работа с уреда на всички етапи", пише майор Владимир Моисеев на Аверянов в документ, озаглавен "Приложение № 1".

Моисеев допълва, че обхватът на детонатора от 300 до 700 метра и посочва времето за детонация след активирането му - между 5 и 55 минути. "Продуктът е готов за употреба", пише той на Аверянов.

Ген. Андрей Аверянов стои зад взривовете в складове на Емилиян Гебрев

Експлозията е осъществена с дистанционен детонатор, сочи разследване на "Белингкат"