Ген. Цанко Стойков става заместник на началника на отбраната

Повишението на летеца е предложено от правителството

Политика
23:05 - 23 Септември 2020
2812
Ген. Цанко Стойков става заместник на началника на отбраната

Повишение за ген. Цанко Стойков предлага правителството на президента Румен Радев. Генералът командва ВВС, а предложението е да стане втори по ранг в отбраната - заместник на началника адмирал Емил Ефтимов.

Предложението бе прието на заседанието на Министерския съвет в сряда. То вече е съгласувано с президента от военния министър Красимир Каракачанов.

Ген. Стойков е военен летец от 1987 г. Той е съвипускник на Румен Радев и както президента се е обучавал във военновъздушния колеж “Максуел” в САЩ. Преди да оглави ВВС, пък бе военен аташе в САЩ. Предсрочно бе върнат, за да оглави ВВС, след като Радев се кандидатира за президент.

Стойков е генералът от разпространения от прокуратурата запис с гласа на президента Румен Радев. В него се чува как двамата обсъждат проверка във ВВС на антикорупционната комисия заради двойния трудов договор в армията на бъдещата президентска съпруга Десислава. Стойков обяснява на държавния глава, че опитва да бави даването на всички документи на комисията.

Като командващ на ВВС ген. Стойков участва активно в сделката за закупуване на 8 нови самолета F-16 за над 2 млрд. лв. от САЩ.