Ген. Димо Гяуров: Трифонов улеснява падането на ветото за Македония

Българските граждани няма да подкрепят кабинета, ако клекнем пред Скопие, категоричен е генералът

Политика
17:59 - 08 Юни 2022
4607
Ген. Димо Гяуров: Трифонов улеснява падането на ветото за Македония

Слави Трифонов посочва като една от причините за изтеглянето на министрите си от кабинета политиката към Република Северна Македония (РСМ), но с действията си той реално облекчава вдигането на ветото срещу Скопие. Това коментира бившият шеф на разузнаването ген. Димо Гяуров по БНР.

Той обаче уточни, че управляващите трябва да са наясно, че няма да намерят подръжници в нито една част от българското население, ако свалят ветото за преговори на РСМ с ЕС. Според него такова действие на управляващите би било предателство на националните интереси на България, защото РСМ "не само не е готова да стартира преговори за членство в ЕС, но и върви в обратна посока".

Бившият шеф на разузнаването заяви, че след оттеглянето на министрите на ИТН много варианти за развитие на политическата ситуация, но най-напред предстои парламентарна процедура, защото заявлението на Слави Трифонов не е достатъчно, а министрите на ИТН трябва да подадат оставка, която да бъде представена в Нароното събрание.

"Там вече ще се види има ли бъдеще коалицията с някаква модификация - около 12 души трябва да бъдат намерени, дали някаква непублична, задкулисна договора ще бъде постигната. Довечера коалиционните партньори могат да седнат и да се договорят. Има много варианти от тук нататък", коментира Гяуров.

Той каза още, че вероятно кабинетът е бил подложен на външни влияния, които ще продължат и занапред. "Не изключвам да е имало опити за руско влияние, както и опити от страна на нашите западни и американски партньори да въздействат в друга посока, каквато диктува общия ни интерес", коментира Димо Гяуров.

Бившият шеф на разузнаването допълни, че не изключва да има и ново въздействие след оставките на министрите на ИТН с цел преформатиране на мнозинствата вътре в парламента, с участието на ГЕРБ или елементи на ГЕРБ за една бъдеща негласна коалиция.