Ген. Константин Попов: Путин води война срещу "лошия" Запад

Генералът призова президента Радев да не търси ефекта на думите, а да се съсредоточи върху действията си

Политика
10:38 - 28 Май 2024
1341
Ген. Константин Попов: Путин води война срещу "лошия" Запад

Предоставеното на Киев оръжие принадлежи на украинците и те решават. В този смисъл декларацията, която позволява използването му срещу военни обекти в Русия, е правилно решение, но няма задължителен характер. Украйна има право да се защитава след като Русия стреля по цивилни цели от своята територия. Това каза в студиото на "Твоят ден" бившият началник на отбраната ген. Константин Попов.

"Дълбочината, на която са влезли руските окупатори, не е голяма. Москва използва своите средства да унищожава градове, села и да убива цивилни хора до западните граници на Украйна от собствената си територия. Затова не разбирам защо т.нар. "миролюбци" не протестират срещу Северна Корея и Иран, които предоставят оръжия на Русия и тя ги използва срещу цивилни цели. Става дума за мащабен въоръжен конфликт. Путин води война срещу "лошия" Запад, въпреки че продължава да го определя като специална операция. Киев само се защитава от непредизвиканата агресия на Кремъл, затова е подпомаган", коментира той.

Генералът призова президента Радев да не търси ефекта на думите, а да се съсредоточи върху действията си. "Той познава ужаса на войната повече от други хора, прав е, че трябва да търсим мира. Обаче ако само с дипломатически средства решаваме въоръжен конфликт, то тогава може да се стигне до абсурда да няма нужда от армия. Затова внимателно да се изговарят думите от хората на много високи позиции. За да има конфликт НАТО-Русия, трябва да има войски на алианса в Украйна. За такива действия няма планове и това ясно бе изяснено", обясни ген. Попов.