Ген. Красимир Петров пред Lupa.bg: С новото звено за охрана дърпат килимчето под президента

Общество
15:45 - 12 Юни 2020
8705
Ген. Красимир Петров пред Lupa.bg: С новото звено за охрана дърпат килимчето под президента

В създаването на новото звено за охрана в МВР прозира един тънък намек  - полека-лека всичко, което е към президента, да стане със затихващи функции. На президента да му дръпнат килимчето и НСО да си охранява държавния глава, председателя на парламента, министър-председателя, евентуално главния прокурор и това е.

Така бившият шеф на СДВР ген. Красимир Пeтров коментира пред Lupa.bg промените в Закона за МВР, които станаха факт вчера и с които  "Жандармерията" и Специализираният отряд за борба с тероризма ще се слеят в ново звено.

Според ген. Петров постепенно всичко охранителни мероприятия на по-важните особи ще ги поеме новото звено.

„Предполагам, че ще свият обема на НСО, ще му редуцират състава”, прогнозира той.

Ген. Красимир Петров обаче не смята, че тези промени в службите са главно с политическа окраска – той по-скоро е на мнение, че новото звено ще е една добра структура.

„Малко или много новата структура ще допринесе за подобряване на обществения ред - ако наистина жандармерията слезе по населените места. Защото, като погледне човек от други мероприятия, полицията не може да си върши същинската дейност. Тук някой протести – полицията отива да охранява. Там някой негодува – блокират пътища и полицаят не може да отиде в населеното място, защото го ангажират с тези охранителни мероприятия...”, аргументира се той.