Ген. Мутафчийски: 185 станаха заразените с COVID-19

Новини
16:57 - 22 Март 2020
6579
Ген. Мутафчийски: 185 станаха заразените с COVID-19

15 нови случая на коронавирус са регистрирани у нас. Така заразените в страната стават общо 185. 11 са в София. 8 от тях са потвърдени във ВМА и 3 в Националната лаборатория. В Стара Загора един е случаят с положителна проба, в Карлово са 2, Бургас- 2, това обяви шефът на националния щаб с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски.

Интензивното отделение на столичната белодробна болница е под карантина, тъй като има случаи на заразени от персонала, обясниха по време на брифинга.

"Кога ще бъде пикът? Най-вероятно до 2-3 седмици, когато ще бъде отменено извънредното положение. Маските не защитават, те са само за спокойствие. Ако пуснем пенсионерите навън с маски, това означава да ги обречем на смърт, предупреди медикът. 

"Няма производител в Европа, който да снабди Италия с нужните маски. Премиерът успя да организира защитни шлемове, костюми, очила и маски за нас. Това се случи за безпрецедентно кратък срок", каза ген. Мутафчийски.

От Логистичния щаб редовно снабдяват медицински заведения, служители, общопрактикуващи лекари, гранична полиция с предпазни средства. Освен това се прави и целево разпределение.

"Въпросът е допускаме ли, че до средата на април ще бъде овладяна епидемията. Ние все още не сме тръгнали - Испания и Италия тръгнаха. Ние все още сме в дъното на изкачването, не е ясно кога ще се изкачим и с каква скорост. Благодарение на взетите мерки се катерим по този начин, това са казали американски математици, с които работят математиците от БАН".

Мутафчийски обяви, че лекуваме заразата по американския протокол. Това означава, че прилагаме хидроксихлороквин и азитромицин. Вчера комбинацията влезе в схемата на САЩ.

8 души са в по-тежко състояние. До 19-години има 7 процента болни, като 16 процента са от 50 до 56 години. Най-засегната възраст е тази на хората над 40 години.

Създадени са мерки, да се пази здравето на възрастните хора, но вчера е имало много груби нарушения. Вчера хората се юрнали на екскурзия на Витоша, каза Мутафчийски.

Вчера стана ясно, че общият брой на потвърдените случаи на заразени от коронавирус граждани в България се е увеличил до 163 души. Смъртните случаи в страната бяха три, оздравелите също трима.

Новите случаи в София само за вчера бяха 18. Именно в столицата се очаква развитието на вируса да е най-застрашителен за хората.