Ген. Мутафчийски: 20 дни след лечението на COVID-19 се установяват увреждания

Има фиброзиране на белите дробове, обясни шефът на НОЩ

Здраве
20:27 - 23 Април 2020
8309
Ген. Мутафчийски: 20 дни след лечението на COVID-19 се установяват увреждания

„Коронавирусът не е обикновен вирус и не е като другите заболявания. Ние се убеждаваме всеки ден в това. Направихме контролни прегледи на пациенти, които са били с двустранна пневмония, но са оздравели и вече сме ги изписали. Това, което виждаме около 20 дни след оздравяването като увреждания обаче, е, че има фиброзиране на белите дробове, което ще остави трайни следи.”

Това каза шефът на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски по Би Ти Ви.

Според него е рано да се правят генерални изводи, но имало признаци, че при боледувалите двойната бронхопневмония ще останат следи.

За днешния ден новозаболелите са 16, но лабораториите продължават да работят и утре сутринта ще бъдат окончателните данни за последните 24 часа.

Ситуацията ни принуди да променим тактиката и всяко огнище го тушираме колкото се може по-бързо. Все още разполагаме с ресурса да го направим, но скоро може и да нямаме тази възможност, коментира ген. Мурафчийски.

Показател за напредването на заразата било колко са тежките случаи, настанени в интензивните отделения и каква е смъртността.

Никога не сме претендирали, че не изпускаме случаи, но преди сметките бяха случаи , че на 11 случаи откриваме двама болни, а сега откриваме двама на 7 души откриваме, което означава, че сме подобрили обхвата, каза той.

Не само увеличаването на болните обаче е притеснително, а и намаляването на медицинския ресурс.

„Когато е стабилизирана ситуацията, тогава ще освободим мерките. Когато се появи тенденция за устойчивост и намаляване на заразяването и нашето общество покаже зрялост, могат да се обсъждат такива мерки, политиците да ги обсъдят и ние ще ги подкрепим”, каза той относно кога се очаква разхлабване на карантината, но допълни, че в България сериозно затягане няма.

„Карантината в България е интересна. Тя не забранява нищо друго освен моловете, ресторантите и хотелите. Разбира се това е тежък удар върху тези бизнеси, но не са толкова рестриктивни мерките като в други държави”, каза той, но допълни:

"Винаги, когато се отхлабват дадени мерки, това трябва да се прави под условие, че това може да доведе до увеличаване на броя на заразените, особено когато няма лекарство или ваксина. Масово политиците в други европейски държави казват, че ще освободят мерките в началото на май, но с условието, че това може да утежни обстановката".