Ген. Мутафчийски: Броят на заразените с коронавирус вече е 354

Общество
07:51 - 30 Март 2020
6371
Ген. Мутафчийски: Броят на заразените с коронавирус вече е 354

16 са новите регистрирани случаи на коронавирус у нас, според данни на Националния оперативен щаб. Общият брой на заразените в България става 354, съобщи ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг.

Един от случаите е мъж от Сливен. Пациентът е бил на посещение в Ню Йорк.

В Благоевград случаите са 10, в Бургас - 14, Варна – 17, Велико Търново – 2, Габрово – 2, Добрич – 6, Кърджали – 5, Кюстендил – 2, Ловеч - 1, Монтана – 16, Пазарджик – 7, Перник – 5, Плевен – 8, Пловдив – 21, Сливен – 4, Смолян 7, София – 221, Стара Загора – 2, Хасково – 1, Шумен – 3.  127 души са в болница. 15 са излекувани.

От всички заболели 200 (56%) са мъже, а жените заемат 44% или 154. Средната възраст е 45 г., а средната възраст на починалите – 66 години.

След края на епидемията ще стане ясно какви са били рисковите фактори за пушачи и непушачи.

Шефът на Щаба категорично заяви за пореден път, че лицата могат да ходят единствено до магазин, за да си пазаруват, до аптека, до банка, да си платят сметките или до работа. "Абсолютно забранено е да се правят всякакъв вид разходки на различни места", категоричен бе той и поясни, че получава изключително много мейли по темата за разходките, но вече не може да им отговаря.

"Нито една мярка не цели да унижи някой", категорично заяви още ген. Венцислав Мутафчийски.

Той обясни обаче, че не трябва да се мисли, че маската е сигурност. "Напротив", каза той и обясни, че няма никакво значение, ако някой е с маска, спазва два метра разстояние, но пипа всичко и после докосва лицето си.

"В 8 от 10 аптеки има дезинфектанти. За маски проблемът е съществен в глобален мащаб. Във Франция са поръчани 1 млрд. маски и няма. Изчерпват се предпазните облекла, има голям дефицит на тестове, болестта вероятно до сряда ще надхвърли 1 млн. в света", каза още той. 

"Много хора се чувстват накърнени, че им се отнема правото на движение. Няма да отговарям повече на имейли. Получих въпроси как трябва да се разхождат деца с увреждания, възрастни. Основанията са, че ще се заразят с коронавирус и могат да умрат, не знам какви повече да им дам. Това е народопсихология", добави Мутафчийски.

Той каза още, че карантината на Банско изтича на 31 март, след което градът ще премине в същия режим, както във всички останали градове из страната.

Излизане от дома с SMS. Това е една от формите на допълнителни мерки за ограничаване на движението по време на извънредното положение:"Възможно е излизането от дома да става с SMS-уведомяване на принципа на синята и зелената зона", каза генералът в отговор на въпрос как възрастните хора ще се оправят с попълването на декларации.

Вчера случаите на COVID-19 бяха 8. Всички те са от София. Общият брой на заболелите в столицата бе 214, а в страната - 346.

Средната възраст на починалите е 66 години, като възрастта се снижава, отбеляза ген. Мутафчийски. Той обаче добави, че почти всички починали от коронавирус у нас са имали придружаващи заболявания - хипертония, астма.