Ген. Мутафчийски: Гратисен период за маските – до събота

Новини
08:48 - 31 Март 2020
1541
Ген. Мутафчийски: Гратисен период за маските – до събота

“Вие сте забелязали, че ние не измисляме никакви неща, които не са следствие на добри практики, които са установени в света. Основните източници, които ползваме, за да налагаме или втвърдяваме мерки това са – Китай, Корея, Израел и големите държави партньори в ЕС. От снощи е задължително носенето на маски в Израел и в Австрия. Има маски в моята квартална аптека – 3,50 лв. струват. Има маски, достъпни са. Гратисният период за покупка на маски до 00:00 ч. в събота“.

Това каза ръководителят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет.

“В Австрия, както в Израел, така и в глобален мащаб има остър недостиг на маски. Да, това изправя населението пред един труден за решаване казус. Но в тези няколко дни и седмици доста от предприятията, които изпаднаха в затруднено положение, защото текстилната и шиваческата промишленост в България са свързани с европейски поръчки. Знаете, че в Европа в момента икономиката също е в много сериозна рецесия и те на практика изгубиха поръчките си, те се претрансформираха и работят усилено по изработването на маски“, каза още проф. Мутафчийски.

Основната философия е да се носи маска на обществените места – магазини, аптеки, метро, обществен транспорт, болници, банки, посещение в административна приемна на правителствени служби, приемни на КАТ.

Ясно е, че тези мерки могат да се тълкуват много субективно от много хора. Отговорността на всички е да останем твърди и да не се поддадем на хейта, който върви, затова обясняваме на всички защо го правим. Вашата роля, обърна се Мутафчийски към медиите, също е голяма.

Щетите ще бъдат поголовно за всеки - и икономически, и здравни, но важното е да ограничим тези щети. Видяхте какви трансформации претърпяха много държави в тяхната борба с коронавируса. Това е вирус, за който нямаме доказателства, че се държи като другите пандемии и познати вируси. Дори и тези, които най-горещо препоръчват да се заразят всички, животът бил такъв, рано или късно ще умрем, ние не можем да изповядваме такава теория, посочи още той.

Имаме отговорност пред вас и вашите родители да опазим вашия и техния живот. Поне всички са единни, че ако отпуснем края, системата няма да понесе толкова болни, подчерта още Мутафчийски.