Ген. Мутафчийски: На път сме сами да провалим всичко

Шефът на Националния оперативен щаб призна, че е силно притеснен от хубавото време

Общество
21:18 - 10 Април 2020
14661
Ген. Мутафчийски: На път сме сами да провалим всичко

Истински разтревожен съм от хубавото време. Може би сме единствените, при които има такова движение по улиците в последните дни. Допреди 3 седмици бяхме еталон за цяла Европа, сега обаче не е така. А заради мерките, въведени преди близо месец, имаме добри резултати сега, а сме на път да провалим всичко.

Така началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски в ефира на БНТ и горчиво констатира, че България може да стане жертва сега, след всичко изтърпяно от народа, именно на собствения си успех, постигнат до този момент. 

Проф. Мутафчийски е на мнение, че е много важен начинът на говорене. "Много хора отправяха грешни послания. Няма единност и го виждаме все по-често", каза той, като очевидно визираше мнението на инфекциониста доц. Атанас Мангъров, който държеше на стадния имунитет. 

Началникът на ВМА е на мнение, че е изключително важно да се държи нисък процентът на заразени, за да се спаси здравната система. И сега тя удържала, констатира той, за разлика от Италия, където триажът като военен метод е бил приложен.

"И аз съм правил триаж и не съм си го представял да се случи в мирно време. Много е трудно да оставиш ранен с мисълта: "остави го да умре достойно". Това не бива да се случва в цивилния живот. 

Мутафчийски обърна внимание, че всъщност от Корея и Китай най-смущаващо е това, че пристигат непрекъснато съобщения за реинфектирани с вируса COVID-19. Попитан за топлото време, генералът каза, че данните за държанието на вируса през лятото все още са твърде оскъдни. 

И веднъж завинаги началникът на ВМА обясни, че тестове и сега, и в скоро бъдеще трябва да се правят на хората на първа линия и контактните на болните лица, а на за антитела. "Германците предполагат, че ще се случи след пика. И продължават да тестват с PCR-тестове", напомни той. И добави: "Ние сме царе на изключенията, но с напредване на времето и във връзка с предстоящите светли празници, смятам, че трябва да се предложат още по-строги мерки. Най-малкото трябва да се въведе задължително носене на маски и по-строг контрол върху събирането на хора", отсече професорът. 

На въпроса дали хората трябва да се стреснат или да бъдат похвалени, той отговори, че обидното е именно това - че масата млади хора с професии са спазвали правилата, а малка част в момента не го прави и ще изкриви целия успех.

"Длъжни сме точно заради фанатично спазващите хора да запазим правилата", убеден е проф. Мутафчийски. 

Попитан за растящия му персонален рейтинг, той призна: "Бих предпочел да не съм толкова популярен. Сега се чувствам малко изнасилено популярен. Не съм го искал".