Ген. Мутафчийски: Още 17 са заразени с коронавируса

У нас
16:40 - 20 Март 2020
11371
Ген. Мутафчийски: Още 17 са заразени с коронавируса

Пациентка, придружителка на медицинската сестра, е дала вече две отрицателни проби, с което това е първият излекуван случай. Добрата новина съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на поредния извънреден брифинг. 

Седемнадесет обаче са новите заразени с коронавирус. Четири случая има в Добрич, която стана десетата област в България със заразата. Останалите проби са от София, съобщи шефът на ВМА. Общо 127 са потвърдените до момента случаи, от които трима са починали, обобщи медикът.

Засегнатите градове са София, Варна – четирима, Смолян – трима, Перник – двама, Пловдив – двама, Габрово – двама, Плевен – четирима, Ловеч – един, Благоевград – двама, Бургас – двама и Лом – един“, изброи проф. Мутафчийски.

"В софийските болници във ВМА има 14 с коронавирус, в Александровска - двама, в Пирогов - четирима, там се доказа пациент, преведен от „Токуда“, който е интубиран, в тежко състояние. Другите трима са в по-леко състояние. В „София мед“ - един“, добави професорът, който потвърди, че единият заразен от Пловдив е лекар.

"Това, че се е появил в тази болница инфектиран, не значи, че трябва да се затваря болница. Къде ще ги лекуваме тогава тези болни“, каза проф. Мутафчийски. Той подчерта, че в Пловдив има 4 болници, които да третират пациенти с коронавирус, но броят им може да нарасне.

Най-тежко е състоянието е на болния, интубиран в "Пирогов". Потвърдена е положителната проба на пациента беглец.
 
Другите 4 случая са в София. "Уведомен съм от г-н Домусчиев, че всички изкупени лекарства ще бъдат дарени с този хлориновият препарат. Той ще закупи 5000 теста за български граждани. Парите вече са преведени", заяви ген. Мутафчийски.

Всички мерки са насочени към опазване на здравето на възрастните. Те ни казват: „Оставете ни да живеем”. Аз бих им казал: „Дайте ни шанс да съхраним живота ви”, продължи професорът.

Той успокои, че няма да се спира междуградският транспорт: "Транспортът е кръвта по артериите на България. Той не може да бъде спрян. Всеки пътуващ извън града трябва обаче да носи разрешително за това".