Ген. Мутафчийски: Пикът на коронавируса вероятно ще е около Великден

Смисълът на бързите тестове е търговски, не медицински, категоричен е медикът

Здраве
17:35 - 26 Март 2020
5117
Ген. Мутафчийски: Пикът на коронавируса вероятно ще е около Великден

Смисълът от бързите тестове е търговски, не медицински. Той е чудесен към края на епидемията, за да се види кой е изградил антитела. Днес в Испания са похарчили милиони са бързи тестове, които са се оказали безполезни, каза ген. Венцислав Мутафчийски, шефът на Националния оперативен щаб, в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. 

Докато съм на това място няма да позволя търговци да накарат държавата да похарчи милиони. Преди 4 дена Франция ограничи бързите тестове според препоръките на СЗО, а вчера - Германия. Сега всички искат да разберат. И аз искам да разбера за 5 минути, но няма как, коментира още ген. Мутафчийски по повод на бързите тестове. 

Той поясни, че процесът е много динамичен, нещата не могат да се прогнозират. В идеалната хипотеза хората няма да бъдат пуснати преди Гергьовден.

За съжаление пикът най-вероятно ще бъде около Великден според прогнозите. Единственият сигурен начин да предотвратим рязък бум, е да се изолираме, защото вирусът се предава от човек на човек. Когато няма контакт между хората, вирусът няма как да се предаде, каза още ген. Мутафчийски.