Ген. Мутафчийски: Политиците убиха 33 000 българи през пандемията!

Шефът на ВМА още е бесен на онези, които трупаха дивиденти от антиваксърството

Общество
21:06 - 29 Ноември 2022
9693
Ген. Мутафчийски: Политиците убиха 33 000 българи през пандемията!

За първи път след трагедията с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски си позволи да даде оценка за поведението на политиците по това време, без да назовава конкретни имена. "Тогава се отвратих. На мнозина не им пука за живота, 33 000 българи си отидоха за този период. И после ме питаха дали искам да стана политик. Не! Аз не можех да се наредя сред тези хора."

Това заяви началникът на ВМА генерал-майор професор Мутафчийски пред студенти и преподаватели от УниБИТ. 

Според шефа на ВМА "този процес не е бил само в България". Ген. Мутафчийски даде пример с разнобоя между демократи и републиканци в САЩ, които се разминаваха в оценките си за К-19 и начините за борба с вируса.

"Не слушайте политици, на които им предстоят избори. Слушайте Меркел, която като майка на нацията каза: "Дайте да бъдем единни, да се ваксинираме".

С болка за отношението към неговите призиви тогава за масова ваксинация ген. Мутафчийски цитира роден политик, на когото спести името, но който в разгара на ковид-вълната казал: "Знам, че Мутафчийски е прав, важно е да се клати държавата".

В препълнената тържествена зала на учебното заведение генералът беше представен от проф. Стоян Денчев, председател на Общото събрание на УниБИТ.

Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален! В тези чалгаджийски времена колко хора ще застанат да дадат клетва под знамето да служат на родината, да обрекат живота си на родината? Вие сте се обрекли да служите на родината, вие няма да ставате бизнесмени и адвокати, вие ще служите на родината и затова ви поздравявам".

Проф. Мутафчийски разказа за развитието на ВМА като най-елитната болница в България, изтъкна ролята на военната медицина за националната сигурност, припомни трите цели на армията и участието на българските военни в мисиите по света.

"Опасността не е отминала. Все по-често ще се сблъскваме с такива вируси, защото все по-чести са контактите ни животни и така си прехвърляме вируси. Важното е да покажем зрялост и отговорност", подчерта началникът на ВМА.

Ген. Мутафчийски обърна специално внимание на поуките, които са си взели във ВМА от сблъсъка с коронавируса. Днес болницата може да се гордее със собствен диагностичен център, където на едно място е събран целият процес по диагностицирането на вируса, както и с подготвени кадри.

"Шаржовете ме забавляват, никога не са ме обиждали, нека хората да се забавляват", отговори генералът на въпрос за отношението му към критиките и за това, че той, като застъпник на по-твърдите мерки, пое негативната емоция на хората, когато беше председател на Националния оперативен щаб (НОЩ).

И подчерта. "Нещата с COVID-19 бяха сериозни. Хората не са виновни, те бяха използвани и манипулирани от политиците."