Ген. Мутафчийски се похвали: Ваксината проработи на 10-ия ден, пълен съм с антитела!

Общество
09:00 - 27 Януари 2021
6168
Ген. Мутафчийски се похвали: Ваксината проработи на 10-ия ден, пълен съм с антитела!

Миналия понеделник ми беше направена реваксинация. Аз се включих в доброволно проучване на ВМА, как въздействат ваксините, дали работят. Между първата и втората ваксини се взема 3 пъти кръв. На 10-ия ден нямах антитела, след второто убождане се оказа, че имам много добър имунитет – около 70% антитела. Ваксината работи. Това заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски пред БТВ.

"Очакват се много сериозни количества, Модерна всеки месец трябва да доставя по 200 000, а Пфайзер трябва да доставят за България около 4 млн.ваксини. Руската ваксина е на векторна основа, използван е човешки аденовирус – нямаме кратка характеристика за нея, до колкото се знае, подобна е на Астра Зенека", обясни ген.Мутафчийски. „Ако ние вземем всички ваксини ни се полагат, ще разполагаме с около 12 млн.ваксини до края на 2021г.“, каза още той.

Имахме колеги, които избраха Модерна, причината за това е личен избор, обясни още Мутафчийски.

Новия щам на коронавирус се покрива от ваксините, това е твърдение на производителите, разясни още професорът.

„Заведенията не трябва да бъдат отворени, това е личното ми мнение, защото нощните заведения и баровете, са на върха на всяка пирамида за риск от заразяване, обясни шефа на оперативния щаб. Фитнесът е изключително опасен също според мен. Хипермаркетите по тази скала за заразяемост е на 4 място.

Новият вариант е в пъти по заразен от 30% до 70%, за това дали е по смъртоносен няма доказателства. Но, с такава заразяемост, изтощават здравната система, и тогава болните остават без грижа – това трябва да се знае.

Преди 1 седмица имаше един брифинг на европейския научен форум, от наша страна участваше доц. Ангел Кунчев. Бяха съобщени тревожни данни свързани с разпространението на вируса и новите мутации, у нас вече го има новият вариант, кога и как ще се разпространи обаче не я ясно. Във Великобритания се разпространи за 2 месеца.

Нито един медик не сте чули да говори за разхлабване, колкото повече се отваря, толкова по-бързо ще се заразява. Нашите мерки бяха по скалата за строгост около 65% и дават много добър резултат.

Нито шаловете, нито шлемовете пазят, нужни са маски. И то качествени маски, за да може човек да стигне до ваксинацията здрав. Маските с клапи не са препоръчителни, най-добре е да се ползват маски без клапа – FFP2, ползвам аз и я сменям 2 пъти на ден, обясни ген.Мутафачийски.

В момента има натиск от болни във ВМА, но не с коронавирус, сега при нас е пълно с хора, които са чакали да се оперират, както и с други пациенти, които се нуждаят от медицински грижи, каза още шефа на НОЩ.