Ген. Наско и ГЕРБ: Да пратим военна помощ на Украйна

Политика
11:19 - 30 Март 2022
1985
Ген. Наско и ГЕРБ: Да пратим военна помощ на Украйна

"Демократична България" призова страната ни да окаже военна помощ на Украйна, заяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов в декларация от името на групата.

Той каза, че започват консултации за постигане на съгласие в рамките на Народното събрание, с което да се даде мандат на българското правителство да окаже военна помощ на нападната от Русия страна. Военнотехническата помощ за Украйна трябва да бъде съобразена с възможностите на България.

"Категорично заявяваме, че подкрепата за свободата и независимостта на Украйна е защита на свободата, солидарността и сигурността в Европа", се казва в текста на декларацията. Според Атанасов народните представители имат не само политически, но и морален дълг да се съобразяват с преобладаващата подкрепа в българското общество за справедливата кауза в Украйна.

В декларацията се отбелязва, че "отбранителните действия на Украйна срещу агресивното военно нападение е нейно неотменимо право, е напълно легитимно оправдано и е в съответствие с чл. 51 от Устава на ООН, и че помощта за нападнатия не е намеса във войната, а подкрепа за възстановяването на мира".

С коментар относно декларацията на "Демократична България" излязоха от ГЕРБ-СДС по време на брифинг. "Позицията е изразявана неведнъж. В рамките на нашите възможности ние трябва да окажем помощ от всякакъв тип. Консултации с нас до момента не е водил никой", заяви Томислав Дончев.