Ген. Събев "поправи" Янев: НАТО не иска война, тя е дефанзивен съюз

ЕС
14:04 - 23 Декември 2021
2418
Ген. Събев "поправи" Янев: НАТО не иска война, тя е дефанзивен съюз

"Не може да се направи компромис с това НАТО да не се разширява. Алиансът се разширява с желанието на страните да се присъединят и трябва да изпълнят много точно политически и военни критерии. Това е решение, което се взема от цялата организация от 30 страни членки". Това зави пред БНР ген. Съби Събев, първият военен представител на България в НАТО.

Той цитира генералния секретар на НАТО, че голямата част от исканията на Русия към Алианса са неприемливи, защото Кремъл настоява да се прекрати разширяването на НАТО и цялата инфраструктура, изградена в източноевропейските страни след 1997 г., да бъде унищожена - да се демонтира и да се отстрани:

"Няма как Русия да се меси в отбранителната политика, която провежда НАТО, както и в политиките на съюзните държави. НАТО е един политико-военен съюз от 30 държави и е изключено Москва да има вето върху решенията, които се вземат в Алианса".

Ген. Събев подчерта, че предложенията на Русия ще бъдат обсъдени вероятно в Северноатлантическия съвет, а след това и на Съвета НАТО - Русия. Според него някои от тях ще бъдат приети за дискусия, за да може да се намали напрежението, но други е изключено да бъдат приети, тъй като не кореспондират с основните принципи в организацията:

"Може да се избегнат по-крупни военни учения в източния регион на НАТО, но и в западните региони на Руската федерация. Да се установи т.нар. червен телефон за избягване на всякакви недоразумения и предотвратяване на нежелателни събития във въздуха или по море. Може да се сключи едно споразумение от този характер. 

От България все още нищо не се иска, посочи ген. Събев и уточни:

"След консултации, инициирани от главнокомандващия обединените въоръжени сили на НАТО по поръчение на политическия орган - Северноатлантическия съвет, ще се вземе решение. ... Никой не си представя, че ще пристигнат дивизии и корпуси на НАТО в източноевропейските съюзни държави, а да се премине от адаптирано предно присъствие, което е в нашия регион, към засилено предно присъствие на НАТО, както е в Балтийския регион, това е отделни батальонни бойни групи в състав около 1000 души - примерно, разположени по една в Румъния и България. Което показва ясен сигнал на съюзната солидарност на НАТО към двете държави". 

Кой казва, че НАТО иска война, той е отбранителен съюз и няма враждебни намерения нито към Русия, нито към други държави, категорично подчерта генералът по повод позицията на военния министър Стефан Янев против разполагането на още бази на Пакта у нас.