Ген. Съби Събев: Участието на България в най-голямото военно учение на НАТО е важно

У нас не се предвиждат учения с войски, обясни представителят на Алианса

Политика
18:34 - 31 Януари 2024
2475
Ген. Съби Събев: Участието на България в най-голямото военно учение на НАТО е важно

Започва най-голямото учение на НАТО от десетилетия насам, в което ще участва и България. Според първия военен представител на страната ни в Алианса ген. Съби Събев учението е важно, защото ще отработи регионалните планове, които бяха приети миналата година в Организацията.

„Най-вече ще се оттренира въпросът за прехвърлянето на войски и техника от Северна Америка. На 24 януари тръгна един голям десантен кораб от САЩ, предстои да тръгне такъв и от Канада”, поясни ген. Събев.

Учението има изключително отбранителен характер, по думите на генерала. „Сценарият показва, че ще се разиграва срещу противник, който е почти толкова силен, колкото САЩ - визирайки Руската федерация и нейната агресивна политика спрямо Украйна. Учението има за цел да покаже решимостта, че НАТО е в състояние да отбранява света”, уточни той.

„На територията на България не се предвиждат учения с войски. Ще се участва индивидуално със симулирани учения. Наши офицери, които са в щабове на НАТО, ще се включат също. Предполагам, че следващото голямо събитие, след няколко години, ще бъде в Югоизточния регион”, съобщи ген. Събев.

Очакванията му са скоро да се отблокират европомощите за Украйна. „Да се преодолее ветото на Унгария и на републиканците в САЩ. Търсят се и други схеми за предоставяне на помощ, но очевидно Украйна няма да бъде забравена и оставена”, категоричен бе той.

Според него има реална опасност Унгария и Орбан да загубят гласа си в Европейския съюз, защото няма да се търпи дълго тази опозиция, след като има вече политика на Съюза и НАТО по този въпрос. „Унгария ще трябва да преразгледа основно отношението си към Украйна”, заключи генералът.