Гена Димитрова пеела в студентския стол, за да се изхранва

Любопитният факт бе разкрит от нейния състудент и бивш министър на културата проф. Георги Костов

Топ
23:59 - 06 Май 2020
4511
Гена Димитрова пеела в студентския стол, за да се изхранва

Композиторът проф. Георги Костов, който бе дългогодишен ректор на Музикалната академия и бивш министър на културата, разказа на приятелите си в социалните мрежи любопитен спомен за Гена Димитрова, която на именния му ден днес щеше да навърши 79 години.

„Тя бе във Вокалния факултет, а аз в Теоретичния, но имахме часове например по История на музиката, политическите предмети, в който ни събираха заедно двата факултета. Така Гена и Димитър Петков станаха приятели с Димитър Манолов и мен. Имахме традиции - на 24 май отивахме след манифестацията в открития театър на Парка. Гена и Митко пееха, а Митко Манолов с акордеона им акомпанираше. Събираше се публика, ръкопляскаха, включваха се и други и ставаше истински празник.

Проф. Георги Костов

Запомнил съм само още един факт, който съм разказвал на моите студенти с високо самочувствие. Гена и Стефан Еленков, бъдещи световни певци работеха в Студентския стол на Академията, защото бяха бедни и за да се изхранват! Минава време, 24 май 1995 г, след срещата с Папата от самолета направо ме карат на приема. И там се виждаме с Гена. Тя се държи особено с неудобство, смущава се и почва да ми говори на "Вие". Аз, изненадан й казвам: Гена, какво ти става, как можеш да ми говориш протоколно, ние сме студентски колеги! „Вие сте, Министър!“, отвръща тя.

„Аз ще бъда ден-два, а ти винаги ще бъдеш световна звезда!“, казах аз. Засмяхме се, прегърнахме се и разговорът тръгна. След това се чухме няколко пъти, но вестта за кончината й в Италия ме потресе. Но тя остана с образ и звук завинаги в мен! Светла й памет!“

Снимка: Гена Димитрова в ролята на Турандот,
Държавен архив - Плевен