Гена Димитрова с паметна плоча във Виена

Откриването е на 14 декември на ул. „Мюлгасе” 22

Култура
14:34 - 18 Ноември 2019
6699
Гена Димитрова с паметна плоча във Виена

Паметна плоча ще бъде поставена на сградата, в която е било жилището на оперната прима Гена Димитрова във Виена. Това съобщиха на БТА от сдружението за култура и изкуство "Лилавият лебед", чиято е инициативата.

По този начин ще се отдаде почит на живота и творчеството на една от най-големите изпълнителки на световната опера на 20-и век, прославила името на България по цял свят.

Откриването на плочата на ул. "Мюлгасе" 22 е на 14 декември в присъствието на българския посланик в Австрия Иван Сираков. Събитието ще бъде съпътствано от премиерата за Виена на документалния филм-портрет "Обич за Гена" с автор Димитър Сотиров и оператор Милена Стойкова. Прожекцията е в балната зала на консерваторията "Прайнер", недалеч от дома на великото сопрано.

Животът на голямата оперна певица Гена Димитрова (1941-2005) е тясно свързан с Австрия, а връзката й с австрийската столица надхвърля успешните й изяви на сцената на Виенската държавна опера.

"Гена много ценеше живота във Виена заради неговото спокойствие и уреденост. Тук бе и една от точките на нейното пристигане и заминаване по целия свят". Това разказва пред "Меланж булгарен" осиновената й дъщеря Милена Стойкова. Гена Димитрова е обичала да кани гости и домът й в четвърти район на Виена е бил място за срещи на много интелектуалци.

Филмът "Обич за Гена" е създаден през 2016 г. по повод 75-годишнината от рождението на оперната прима и припомня нeйни знакови изпълнения по световните сцени с партньори като Лучано Павароти, Хосе Карерас, Анна Томова-Синтова, Пласидо Доминго, Никола Мартинучи. Спомени за великата певица споделят нейни прочути приятели и колеги - Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Фиоренца Косото, Роберто Скандюци, Курт Ридъл, Александрина Милчева, Уго де Ана, Михаил Ангелов, Александрина Пендачанска.