Генади Тенев : Етичният кодекс се оказа неприложим за главния секретар на МВР

„Познанството на Стефан и Марин Димитрови е проблем за висши ръководители в МВР“, посочи той

Крими
08:30 - 15 Април 2024
5820
Генади Тенев: Етичният кодекс се оказа неприложим за главния секретар на МВР

„Етичният кодекс за държавните служители е приложим само за редовите служители, но не и за главния секретар на МВР“, коментира в предаването „Тази сутрин“ Генади Тенев от Синдикалната организация на служителите в МВР.

„Този кодекс се оказва неприложим за главния секретар. При уронване на престижа на МВР се налага най-тежкото наказание – уволнение. Според закона за МВР това е неприложимо за главния секретар, защото той се назначава и бива освобождаван с указ на държавния глава“, добави той.

„Познанството на Стефан и Марин Димитрови е проблем за висши ръководители в МВР. Все още не са ясни данните. Самият факт, че се е знаело за подобни контакти и никой не е взел мерки – повдига се въпросът за вътрешния контрол в МВР. Много пъти медии и граждани са повдигали въпроса за кадрите, но важен е и вътрешният контрол“, посочи Тенев.

„Другият въпрос е, че някой предлага тези хора и застава зад тях. Как, с какви морални ценности и какви са последствията за хората, които ги предлагат? Позицията ни беше, че като служители в МВР и като синдикална организация ни омръзна от експериментите, които се правят през половин година – смени в ръководството на МВР. В политика не искаме да се намесваме. Искането на оставка е политически акт. Калин Стоянов е човек от кариерата, който има познания и по-лесно се работи с него. Не се тръгна с експерименти за „98% реформи в МВР“, които през годините са били на гърба на служителите, които отнасят негативите“, подчерта той.