Генчовска 3 пъти говорила с Блинкен за Украйна

Съветник на Байдън по отбраната също звънял във Външно заради напрежението с Русия

Свят
17:59 - 26 Януари 2022
3528
Генчовска 3 пъти говорила с Блинкен за Украйна

3 телефонни разговори е провела досега външната министърка Теодора Генчовска с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен от началото на ескалацията на напрежението между Русия и САЩ заради Украйна, стана ясно от неин отговор в рамките на изслушването в Народното събрание. Досега публично бе известен само 1 - в рамките на Букурещката девятка от началото на месеца. Освен това Генчовска съобщи, че се е чула и с отбранителния съветник на американския президент Джоузеф Байден Джейк Съливан.  

Любопитен щрих от отговорите й към депутатите, на ръба на нормите за секретност, стана разкритието й, че се е наложило да ползва секретните телефонни  линии на Министерството на отбраната, вместо тези във Външно, но не стана ясно защо. 

Иначе и тя заяви, че България формира своята позиция на основата на националното законодатество, отчитайки националния и съюзнически интерес.

"Каквито и допълнителни мерки да бъдат предприети, в това число и военни, следва да е напълно ясно, че те са с отбранителен характер и не целят ескалация. Насочени са към засилване на възпиращия отбранителен потенциал на Алианса като цяло и на отделните страни-членки, сред които сме и ние, защита от заплахи и предизвикателства от всички географски посоки - това е т.нар. 360-градусов подход към сигурността, който НАТО прилага успешно вече няколко години в резултат на срещите на върха в Уелс и във Варшава", посочи тя.