Генерал Сирски: Украйна се нуждае от по-малко войници от планираното

Украйна
12:28 - 29 Март 2024
1658
Генерал Сирски: Украйна се нуждае от по-малко войници от планираното

Украинската армия ще трябва да мобилизира по-малко хора от първоначално очакваното, за да отблъсне руското нахлуване, каза в петък главнокомандващият на украинската армия генерал Олександър Сирски, цитиран от Ройтерс.

Президентът Володимир Зеленски каза през декември, че военните са предложили мобилизирането на още до 500 000 украинци във въоръжените сили, на фона на започналото руско настъпление.

Сирски, който беше назначен миналия месец, каза в интервю за украински медии, публикувано в петък, че числото е било "значително намалено" след преглед на ресурсите. Той не посочи обаче нова бройка.

"Очакваме, че ще имаме достатъчно хора, способни да защитят родината си", каза той за агенция "Укринформ". "Говоря не само за мобилизираните, но и за бойците-доброволци.

Усилията на Украйна за мобилизация бяха възпрепятствани от намаляващ ентусиазъм и доклади за корупция и злоупотреби в службите за набор. Законопроект, който ще позволи на служителите да извикат повече войски, в момента е заседнал в парламента.

Сирски добави, че одитът на небойни единици е позволил на военните плановици да изпратят "хиляди" военнослужещи на фронта и че ролите в подкрепа на бойните действия са "еднакво важни" в отбранителните усилия на Киев.

"Войната, която сме принудени да водим срещу руските нашественици, е война на изтощение, война на логистика", каза той. "Следователно важността на ефективността на тиловите части не може да бъде подценявана."

Бившият началник на сухопътните сили също каза, че се подготвят "мощни" отбранителни линии "в почти всички застрашени зони", докато Русия продължава своите атаки.

Източният град Авдеевка бе превзет от Русия в средата на февруари след продължило месеци нападение, при което украинските защитници бяха превъзхождани с оръжие и численост.

В интервю за "Укринформ" Сирски каза, че неговите сили "определено" биха запазили позициите си, ако Киев беше получил повече боеприпаси и средства за противовъздушна отбрана от западните си партньори.