ГЕНЕРАЛНА РЕПЕТИЦИЯ: Тренират как да отворят парковете (ОБЗОР)

Местните щабове в градовете обсъждат обособяването на зони за родители с малки деца и зони за пенсионери

Актуални новини
20:50 - 25 Април 2020
4157
ГЕНЕРАЛНА РЕПЕТИЦИЯ: Тренират как да отворят парковете (ОБЗОР)

София, Бургас и Варна се подготвят да отворят парковете и градинките - първо само за разходки на малки деца в определени часове. Утре Столичната община ще тества създадената организация, но без участието на граждани. Докато забраната за разходки в парковете официално падне след заповед на здравния министър Кирил Ананиев, в днешния гопъл и слънчев ден, в който температурите надхвърлиха 20 градуса, българите препълниха тротоарите в различните градове на страната.

Продължава забраната за събиране на хора на едно място и за разходки в парковете и градските градини заради мерките срещу коронавируса, разясниха днес от Столична община.
 
Продължава и недопускането на граждани в природен парк "Витоша". Контрол и проверките за спазването на физическа дистанция се извършват от екипите на Столична дирекция на вътрешните работи и общинска полиция. Те ще продължат и в почивните дни. Столичната община подготвя строга организация при препоръка от страна на Националния оперативен щаб за отваряне на големите паркове за малките деца и родителите им.
 
В неделя на 26 април пък ще бъде направено обучение чрез дирекция "Аварийна помощ и превенция" на екипите за създаване на необходимата организация на терен. В учението ще участват само служители на Столична община и доброволци.

Утре в Южния парк започва проверката на маршрутите, които се подготвят за еднопосочни разходки на родители с деца. Все още не е ясно кои ще са допустимите часове за преминаване през парка.

Обсъжда се възможността всички деца до 12-годишна възраст да могат да се разхождат с придружител. Ако второто дете в семейството е по-голямо от 12 години, то също ще може да мине през парка заедно със своето семейство. Всички трябва да спазват дистанция, да не сядат на пейките, да не използват катерушките или фитнес уредите и да не се събират на компании.

Парковете и градинките на София все още са пусти, контролът на достъпа е изключително строг и хората ги заобикалят. Сега тротоарите и велоалеите са се превърнали в места за спорт и разходки. Те обаче са твърде тесни, за да поберат всички желаещи да се порадват на пролетното време и затова в столицата през целия ден имаше струпвания от хора, обобщава БНТ.


На свой ред столичният кмет Йорданка Фандъкова написа във Фейсбук, че получила  въпроси защо мислият за отваряне на парковете само за малките деца и техните родители.

"Мотивите ни са, че за тях е най-трудно да спазват препоръката да стоят вкъщи и те не могат да излизат сами по друго време. Разходките по тротоари с малки деца не са удобни, нито са най-доброто за тяхното здраве. Трябва да осигурим достъп и на децата със заболявания и специални потребности, защото дългото затваряне вкъщи се преживява изключително тежко от много от тях", аргументира се тя. От поста й става ясно, че подготвят различни варианти, които ще представим пред Националния щаб и здравния министър.
 

"Всички те целят да има ясен ред, за да не допускаме нарушаване на дистанцията и събиране на хора. Изработваме и нужните табели и листовки", продължава Фандъкова. И допълва: "В момента в страната ни се регистрира ръст на заболеваемостта и всички въведени забрани, в това число и тези за парковете, са в сила. Останете вкъщи! Важно е, за да можем скоро да излизаме и да се радваме на хубавото време".

И други градове се готвят за отваряне на парковете. Един от тях е Бургас. Общинският кризисен щаб има готовност да "отвори" Морската градина на Бургас. Членовете на местния щаб обсъдиха днес няколко варианта за отваряне на най-големия парк в град, При всички тях обаче се изисква спазване на определени правила и контрол на достъпа. Дейностите по поддръжката на Морската градина не са спирани в дните на извънредното положение.

На този етап в щаба се дискутират две възможности - едната предвижда въвеждане на принципа за допускане по възрастови групи в различни часови пояси. Втората опция е за обособяване на отделни зони в Морската градина, всяка от тях разрешена за посещение само от съответна възрастова група - например, зони за родители с малки деца, зони за пенсионери и др.

Когато решението бъде прецизирано, ще бъдат поставени стикери, указващи еднопосочност на движението, които вече са поръчани. Община Бургас има готовност да постави и указателни табели при входовете и изходите на Приморски парк.

Засега всички паркове остават затворени до официално позволение от Националния оперативен щаб начело с ген. Венцислав Мутафчийски.