Генералният секретар на ООН: Спрете незабавно огъня в Ливан!

Новини
20:10 - 01 Октомври 2024
650
Генералният секретар на ООН: Спрете незабавно огъня в Ливан!

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова днес за незабавно спиране на огъня в Ливан и за зачитане на суверенитета и териториалната цялост на страната, заяви говорителят на Гутериш - Стефан Дюжарик.

"Една пълномащабна война в Ливан трябва да бъде избегната на всяка цена", каза в изявление Дюжарик и допълни, че Гутериш е разговарял по-рано днес със служебния премиер на Ливан Наджиб Микати, като му е казал, че ООН е готова да помогне на нуждаещите се.

"Генералният секретар ще продължи контактите си, а негови представители на терен ще продължат също усилията си за деескалация на ситуацията" посочи Дюжарик.

ООН заяви още, че една сухопътната офанзива на Израел в Ливан може да има катастрофални последици за цяло едно поколение хора в Близкия изток,.

"Рискът да обречем още едно поколение на същата съдба (на война) е съвсем реален, за пореден път", написа днес специалният координатор на ООН за Ливан Жанин Хенис-Пласхарт в социалната мрежа "Екс".

"Сред изстрелването на ракети, хвърлянето на бомби и провеждането на операции, машината на войната не успява да се справи с основните проблеми на хората", пише тя.