ГЕНИАЛНО! БАН измисли нови жълти павета

Целта е да се уеднакви цветът на един от символите на София

Новини
14:25 - 26 Септември 2023
6899
ГЕНИАЛНО! БАН измисли нови жълти павета

Един от символите на София - жълтите павета, изглеждат в окаяно състояние. И това е от момента, в който се намесиха различни "творци", посегнали на настилката. Е, разбира се, целта беше те да изглеждат хубаво и да са пренаредени качествено, но... Затова наши учени от БАН решиха да произведат еквивалент на 100-годишните жълти павета.

Идеята е културно-историческото наследство, за каквото са обявени те, отново да бъде еталон. В момента новото е същото по състав, със същите физико-механични и други показатели, тъй като съдържа същите минерални фази, като оригиналът. Размерът, обемът и цветът да е еднакъв, но тук е редно да се отбележи, че оригиналният цвят на софийските павета е охра, а не е жълт, както сме свикнали да го определяме.

"Паветата, които ние създадохме, са идентични по цвят на еталоните" – категоричен проф. Любен Лаков от Института по металознание към БАН, който с неговите колеги, той от години търси начин да произведе 100 процентов аналог на 100-годишните софийски павета.

Преди време наши учени открили формулата на уникалната им кристална структура. Сега обаче екипът на професора я е усъвършенствал, и вече подготвя пилотна серия чисто нови жълти павета за София.

Всъщност, една от най-устойчивите настилки, останала още от Римската империя, у нас е преживяла две световни войни, бомбардировки, манифестации с танкове и тежкотоварни автомобили, граждански протести и най-вече – ремонти до безкрай...

Знаковата настилка е обявена в наши дни за културно-историческа ценност. Твърди се, че е внесена от Австро-Унгария през 1907 г. В първото десетилетие на ХХ век с нея се покриват централните улици на българската столица.

Виждаме ги и днес пред катедралата "Св. Александър Невски", в района на парламента, около бившия царски дворец и до Народния театър "Иван Вазов".

Но никой вече не произвежда точно този вид павета. Вносът отдавна е прекратен, а красивата жълта настилка, с която столичани толкова се гордеят, безвъзвратно се руши.

Опитите паветата постоянно да се пренареждат и да се заменят със стари такива, не дават желаните резултати. Скоро символът на столицата отново влезе в новините покрай поредния неудачен ремонт на ремонта, който уж трябваше да приключи около 15 септември, но, уви!

След продължилото повече от два месеца пренареждане на настилката пред парламента, павета "грейнаха" в различни нюанси на жълтото, за ужас на софиянци.

Според службата, която упражнява строителния надзор на обекта, причината била, че въпросните павета са комбинирани от различни серии производство, а и някои от тях били подлагани на по-дълга експлоатация от други през годините.

БАН вече има договор със Столична община да произведе пилотна серия от 250 павета. Срокът е до Коледа. Едва ли общинарите ще заделят финанси за изграждане на завод за жълти павета, но е проучена възможността съществуващи у нас предприятия във Видин и Казанлък да поемат производството на специфичните павета, така че те да се използват не само за възобновяване на настилката в центъра на София, но и за украсата на други градове в България.