Гените на вкуса влияят върху предпочитанията за храна

Хората с генетична чувствителност към пикантно хапват по-малко зеленчуци

Новини
14:07 - 15 Юни 2022
1535
Гените на вкуса влияят върху предпочитанията за храна

Учени установиха, че хората с високи генетични показатели за горчиво обикновено приемат по-малко пълнозърнести храни в сравнение с хората с по-ниски показатели, съобщи ЮПИ.

В същото време хората с генетична чувствителност към пикантни вкусове хапват по-малко зеленчуци, особено червени и оранжеви.

Изследване, проведено сред над 6200 души, е регистрирало връзка между някои гени, свързани с вкуса и предпочитанията на хората към определени групи храни.

Хранителният режим е сложен и се влияе от всичко - от култура до икономика, каза Джули Джървис, докторант в изследователския център „Джийн Майър“ към университета Тафтс в Бостън, САЩ.

Хората често не разбират защо не обичат да приемат храни, за които знаят, че са полезни за здравето като целени зеленчуци, отбеляза Джървис. Затова разбирането на влиянието на някои гени хвърля светлина по тази тема.

Изследователката представи резултатите от проучването на годишната среща на Американското дружество по хранене. Проучването все още не е рецензирано и публикувано.