Геновева Петрова от "Алфа Рисърч": Отливът при ПП-ДБ е очакван

Новини
21:46 - 11 Юли 2023
4627
Геновева Петрова от "Алфа Рисърч": Отливът при ПП-ДБ е очакван

Колко здрава е сглобката на властта – в студиото на "Лице в лице" по Би Ти Ви темата коментираха социологът Геновева Петрова от "Алфа рисърч" и политологът Христо Панчугов.

Невъзможността да намерят партиите начин да свършат работата, за която са изпратени, съвсем логично кара хората да им се ядосват, каза социологът от "Алфа рисърч" Геновева Петрова.

Ако досега можеше да се имитира някаква дейност, последните няколко години това е изключително трудно, каза от своя страна политологът Христо Панчугов. По думите му политиката се оказа едно от малкото места, в които опитът има значение. А българските политици бавно трупат опит, каза още той.

По думите му проблемът не е в т. нар. сглобка, а в началното приемане, че едни хора са се събрали въпреки противоречията си. Това трябва да се разказва с успехите, добави Панчугов. Според него обществото вижда "едни хора, които са се вкарали в технически подробности". А това допълнително създава усещането, че нищо не се случва, заяви Панчугов.

Геновева Петрова обясни защо се регистрира отлив на избиратели от ПП-ДБ. Преди това тя отбеляза, че този отлив е очакван предвид общото управление.

"Първо, защото подкрепата за всички формации се съсредоточаваше около твърдите симпатизанти. ПП-ДБ, и по-скоро ПП, в много по-голяма степен разчитаха на периферията. При ПП най-лесно е отказът за подкрепа", обясни тя. Немалка част от отлива се дължи и на скандалите, които се произведоха, каза още Петрова и даде пример с изтеклия запис.

Докато ГЕРБ поне създаваха впечатлението, че се опитват да намерят решение, в лицето на ПП имахме формация, която казваше защо няма да влезе в управление с ГЕРБ, обобщи социологът.