Генсекът на НАТО поема норвежката банка

Общество
13:42 - 04 Февруари 2022
1693
Генсекът на НАТО поема норвежката банка

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще бъде назначен за следващия шеф на централната банка на Норвегия, съобщи в петък всекидневникът VG, позовавайки се на анонимни източници.

Норвежкото правителство заяви, че планира да назначи новия ръководител на банката в петък. Столтенберг ще замени сегашния централен банкер на Норвегия Ойщайн Олсен. Ръководителят на НАТО каза, че ще остане начело на военния алианс до края на мандата си през септември.

Кандидатурата на Йенс Столтенберг за ролята на следващия управител на централната банка на Норвегия предизвика негативни коментари от страна на депутатите в Норвегия, припомня "Файненшъл Таймс".

Генералният секретар на НАТО, който е бивш министър-председател на Норвегия, бе смятан за фаворит за позицията, която включва надзор над петролния фонд на страната на стойност 1,4 трилиона долара – най-големият суверенен фонд в света – откакто се кандидатира преди месец.

Партиите с мнозинство в норвежкия парламент бяха против кандидатурата му, тъй като съзряха конфликт на интересни заради разкрития за частни вече́ри с участието на Столтенберг, настоящия премиер Йонас Гар Сторе и шефа на петролния фонд Николай Танген.

Опозиционните партии в Норвегия обаче нямаха влияние върху процеса за избор на нов шеф на Норвежката банка, тъй като окончателното решение беше взето от финансовия министър Тригве Слагсволд.