Геолози пред Lupa.bg: Водата в Хасково 100 г. ще е с уран

У нас
18:20 - 01 Август 2019
8430
Геолози пред Lupa.bg: Водата в Хасково 100 г. ще е с уран

Уранът продължава да присъства в питейната вода на хасковлии, обяви пред Lupa.bg зам.-директорът на местната здравна инспекция д-р Станимира Тананова. Тя допълни, че всяка седмица се вземат проби от водоизточниците на града, но засега стойностите на радиоактивния метал са високи.


„За да се опази здравето на хората, на възлови места в града са разположени водоноски. Минерална вода пък се доставя в детските градини, училищата и други институции”, допълни инспекторът.

От уран се оплакаха и хората в няколко пловдивски села. В Брягово, Бяла река, Карджалово и Пъдарско водата вече е забранена за пиене и готвене.

Проблемът в Хасково вече втора година е неразрешен. И едва ли скоро ще бъде, както и в другите населена места с токсичния метал. По информация на учени времето за разграждане на опасния елемент е милиарди години. Така че, ако институциите един ден ни уверяват, че водата на Хасково е годна за пиене, това ще бъде лъжа.


„След прекратяване на геотехнологичния добив на уран от водоносните пясъчници в районите на Пловдив, Хасково и Ямбол в дълбочина на находищата са изоставени десетки хиляди кубични метра технологични разтвори с високо съдържание на свободна сярна киселина и тонове разтворен естествен уран. В условията на неконтролирано движение, тези количества продължават да замърсяват подпочвените води във водоносните масиви от посочените географски райони. Оттук опасността да превърнем едни от най-плодородните територии в България в пустиня е много голяма”, заявиха пред Lupa.bg геолози.

По думите им, рудничните води от ликвидираните рудници продължават да са заплаха. Те са изнесли на повърхността стотици тонове уран и съпътстващи го радиоактивни изотопи. Това са естествени процеси, които за някои находища ще продължат десетки, а за други – стотици години. Една част от тези количества са отложени и продължават да се отлагат в речните тераси на Искър, Марица, Места, Струма.