Георг Георгиев: ПП залага на лъжи и заклинания

От доказан фалшификатор като Лена не можем да очакваме друго, заяви депутатът от ГЕРБ

Политика
09:29 - 04 Юли 2024
1338
Георг Георгиев: ПП залага на лъжи и заклинания

За разлика от останалите политически сили ние се явяваме на избори, за да заявим платформа, с която да управляваме. Това, че сме използвали метафори съобразно реалността, създадена не от нас в Народно събрание, не означава, че не подхождаме със сериозност. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев.

"В момента в тази политическа класа, която наблюдаваме, няма никаква класа. Предлагат се всякакви екзотични, дори извратени управленски формули.

Това са реалностите и те не се създават нито от нас, нито от фактор, зависещ от нас.

В момента в НС имаме 7 изолирани политически сили, които не са в състояние да създадат мнозинство. Дава се само акъл кое как трябва да се прави, но никой не подкрепя правителство.

Е, как да стане?! Няма никаква логика никой да не иска да подкрепи спечелилата партия, но да казва - шестата, седмата, осмата, с едноцифрен процент подкрепа, да го направи", заяви Георгиев в сутрешния блок на bTV.

"Седем пъти ходим на избори, мандатът стига до нас, а останалите политически сили не успяват да намерят в себе си нормалната и традиционна практика да се подкрепи партията, която има право да управлява, за да се осъществи някакъв консенсус, както се случва в нормалните държави.

Поне елате, покажете какви планове и програми имате, каквито имаме ние - в стотин страници. Не говорим за това, което се случва в предизборните платформи - билбордове и тем подобни, говорим за конкретика, написана черно на бяло. Това означава, че те по никакъв начин не искат да постигнат дори базова степен на съгласие.

Василев и Петков казаха - наше МВР, ала-бала с президента, ала-бала с машините. И сега ние сме в ситуация, в която тези хора налагат дневен ред с техните абсурдни послания.

Те искаха регулаторите, без да става въпрос за всичко, което стои отгоре - министерствата, институциите - за да делят 50 на 50, и то да ги получат по абсолютно неизяснена форма. И ако може ние да носим цялата отговорност, а те да консумират властта - така искаха те да консумират този мандат.

Нали сега е модерно да се говори за експертно правителство?! В момента няма политически кабинет, има служебен. Калин Стоянов е предложен от Кирил Петков", отсече Георгиев.

"Няма програма и коалиционно споразумение? Защо ДПС да не подкрепи правителството на ГЕРБ?

Ние имаме нещо общо или сме във взаимовръзки с други политически сили - това, което се случва в НС е функция от реалността и от опита на едни политически сили да бъдат отговорни. Тази мантра, която се налага, че между нас и ДПС има едва ли не някаква симбиотична, неразривна връзка, вчера рухна. Видя се, че ДПС не подкрепи кабинета.

Лена Бориславова твърди, че в листата на ГЕРБ има депутати от ДПС - от един фалшификатор не можем да очакваме друго и ако има хора, които се чувстват засегнати от тези думи, тя даже може да бъде съдена.

Тя действа под диктата на лъжа, на заклинания. Те затова и изгубиха изборите - защото не позоваха кампанията си на реални политически послания, а на едни смешни билбордове.

На въпрос ще има ли правителство, Георгиев отвърна така:

"В рамките на това НС не ми се струва, че можем да имаме правителство. Когато разрушиш абсолютно всички принципи, по които тази система функционира, е много трудно да се случи. И го казвам от позицията на политическа партия, която печели изборите. Когато сме губили избори, сме се обръщали с уважение към тези, които са ги печелили.

Всичко това, което се случва с партийната система в държавата, е опасно, защото сриваме неговия фундамент, отричаме се от базисни политически практики, които утре няма как да бъдат възстановени.

Дали ГЕРБ-СДС ще подкрепят втори мандат, Георгиев отговори по следния начин: "Е, пак ли?! Отново ли?"

Ако утре сте на едно състезание, лека атлетика, тичате и печелите, идва някой при вас и казва - свали си златния медал и ми го дай на мен. Това се случва. Вече веднъж се е случвало. Искам някой, някъде, някога да ми посочи друга нормално функционираща демокрация, да се е отказал от мандата си, да е подкрепил втория и въпреки това този втория да има отново претенции, казвайки: "Ама ти не ми я подари!"

Нямаме лост, с който да накараме някой насилствено да ни подкрепя - това го правеше Кирил Петков. При нас това няма да стане, завърши депутатът от ГЕРБ-СДС.