Георги Бърдаров откри първото издание на Деня на европейските автори

Много силно и дълбоко вярвам в творческия потенциал на Европа и в младите й хора, сподели писателят

Култура
12:41 - 27 Март 2023
1647
Георги Бърдаров откри първото издание на Деня на европейските автори

За мен е огромна чест, огромно удоволствие, вълнение и отговорност да бъда част от първия Ден на европейските автори, който е инициатива на българския еврокомисар Мария Габриели и започва от България. Това каза Георги Бърдаров - носителят на Европейската награда за литература за 2021 г., който заедно с еврокомисаря по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел откри Първото издание на Деня на европейските автори.

Много силно и дълбоко вярвам в бъдещето на Европа, в огромния творчески потенциал на Европа и най-вече в младите й хора, с които имам огромното удоволствие да работя всеки ден, заяви писателят Георги Бърдаров, който е и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Той отбеляза, че не си даваме сметка, че живеем в най-благодатното време от цялата човешка история. Днес всеки един творец, независимо колко е млад, колко е известен или неизвестен, с технологиите, с интернет, може да изрази себе си пред своята аудитория. Практически имаме неограничени възможности, но днес отново в своята история Европа е на кръстопът, войната отново се завърна в Европа, каза Георги Бърдаров.

Той подчерта обаче, че тежките, трудните, мрачните времена раждат силните лидери и силните общества. Никой няма да пита какво е било, а ще пита защо са мълчали поетите, писателите, журналистите, преподавателите, студентите. Когато в едно общество интелигенцията мълчи, се случват разни неща. Мълчанието е злато, само, когато няма какво да кажеш, заяви писателят.

Георги Бърдаров даде пример за един човек, който е имал силата и смелостта на духа, в едни много мрачни и тежки времена, постигнал е много със силата на перото си и това е Паисий Хилендарски. 

Много силно вярвам в бъдещето на Европа и в днешния Ден на европейските автори, тази прекрасна инициатива на българския еврокомисар Мария Габриел, която да даде едно ново начало за бъдещето на Европа, един лъч светлина и надежда в мрачните времена, които са свързани и с войната, сподели Бърдаров.