Георги Чапкънов на 80: Стар съм, много кекав! (СНИМКИ)

Чапа се развълнува на откриването на изложбата в чест на 80-годишнината му "Чапкънов. Алхимикът"

Нещо за четене
20:08 - 14 Февруари 2023 (обновена)
16616
Георги Чапкънов на 80: Стар съм, много кекав! (СНИМКИ)

"Много ви благодаря! Обичам ви, това е", каза с насълзени очи скулптора Георги Чапкънов-Чапа по време на откриването на изложбата в чест на 80-годишнината му в Националната художествена галерия (НХГ).

"Искам да благодаря на всички. Стар съм, много кекав. Това е, не мога. Благодаря ви", допълни в кратката си, но трогателна благодарствена реч Чапа, последвана от силни аплодисменти.

Дълги опашки от почитатели на скулптора се наредиха в "Двореца", за да видят творбите му, а и самия него. Въпреки здравословното си състояние, Чапкънов присъства на вернисажа на изложбата, заедно със сина си - режисьорът Тодор Чапкънов. Внуците на твореца също бяха там. От миналата есен големия творец е настанен в елитен хоспис, където се грижат професионално за него. Негов съсед там по стая е друго голямо име в изкуството ни - 90-годишния художник Иван Вукадинов. В същия хоспис е и Боян Радев.

Със сина си Тодор и внуците

"Какво да кажа за изложбата, тя трябва да се види. Просто цялата концепция, която е на фигурите отзад с рисунките, които са все едно сянка, всичко това разказва истории. То е просто преживяване на един огромен труд и талант, който няма как да го разкажем, трябва да се види", каза Тодор Чапкънов.

"Огромна чест е за нас, че сте тук. Отдавна не сме виждали толкова много хора. Много е трудно да направиш изложба на Георги Чапкънов, почти невъзможно е", допълни кураторът Иво Милев.

Творецът получи и поздравителен адрес от служебния министър на културата Найден Тодоров, който не присъства на откриването на изложбата, тъй като отсъства от столицата. "Малцина са щастливците, успели да достигнат дори до идеята за вечност. Но съм убеден, че тези, които са целунати от музите като вас, са главните разказвачи на нашия свят", пише в поздравителния адрес.

Чапкънов пред своя творба

Изложбата "Чапкънов. Алхимикът" показва над 70 творби на скулптора, сред които гипсовия портрет на Федерико Фелини, който от 1992-а до съвсем скоро беше в една от италианските леярни. За да бъде той част от изложбата, синът на Чапа отиде до Италия за да го вземе.

Изложбата е разположена в няколко зали и освен портрета на Фелини, там са и тези на Радой Ралин и Йордан Радичков. Днес творбите са собственост на частни колекционери, които ги предоставиха за изложбата.

"Чапкънов. Алхимикът" ще остане във филиала на НХГ "Двореца" в продължение на 3 месеца. Интересът е огромен.

Някои от творбите на маестрото, включени в юбилейната изложба

Снимки: Агнес Методиева