Георги Ганев: Високата инфлация може да ни забави за еврозоната

Въпрос на месеци е да покрием изискването, смята депутатът от ПП-ДБ

Новини
12:21 - 19 Февруари 2024
1015
Георги Ганев: Високата инфлация може да ни забави за еврозоната

„Най-вероятно с малко няма да изпълняваме критерия за инфлация за членството ни в еврозоната. Това към момента изглежда най-вероятният сценарий", заяви депутатът от ПП-ДБ пред Нова. По думите му по критерия инфлация никога не е правен компромис при приемането на нови членове на еврозоната.

Депутатът обясни, че може да има решение, което да ни позволи да влезем в еврозоната от 1 януари 2025 г., тъй като е въпрос на месеци да покрием изискването за ниво на инфлацията.

„Това е решение на Европейския съвет, което би трябвало да се вземе през декември 2024 г. Обикновено толкова кратък период между решение и влизане никога не е имало", коментира Ганев.

„В нашия случай, дори при изключването на 4-5 страни от критерия „Най-ниска инфлация", пак ще сме извън критерия, но тенденцията е, че към септември България ще е сравнима дори със страните с най-ниска инфлация в еврозоната", заяви Ганев.

По думите му в средата на 2025 г. може да поискаме приемането ни в еврозоната от 1 януари 2026 г.

Той очаква инфлацията да намалее по естествен начин, което се случва в момента и не е нужно да се приемат нежелани мерки.