Георги Гергов с оферта към Община Пловдив: Дайте ми Панаира, за да ви дам място за опера

Бизнесменът поставя условия и на държавата, и на общините в Пловдив и Варна

Култура
21:25 - 16 Декември 2022
12035
Георги Гергов с оферта към Община Пловдив: Дайте ми Панаира, за да ви дам място за опера

Бизнесменът Георги Гергов предлага на Община Пловдив 2 процента от акциите и шест декара от "Международен панаир - Пловдив", ако администрацията одобри апорта на акциите на община Варна в "Пълдин Туринвест" АД. Информацията бе оповестена от общинския съветник от "Демократична България - Обединение" Веселина Александрова. 

На редовна сесия на 19 декември съветниците трябва отново да излъчат представител за общото събрание на акционерите на дружеството. Основна точка е увеличаване на капитала на "Пълдин туринвест" АД чрез апортирането в него на притежаваните от Община Варна 29 на сто от Панаира.

След прехвърлянето се очаква делът на бизнесмена Георги Гергов в изложбения център да нарасне на 79,36 процента, а община Пловдив да стопи своите 25 процента участие на 20,64 на сто.

В края на ноември съветниците отказаха апорта, но въпреки това Гергов се опита да го впише в Търговския регистър. Община Пловдив заведе дело в Окръжен съд - Пловдив, с което блокира вписването, а Апелативният съд потвърди спирането на регистърното производство.

Нека е ясно също така, че ако се поддадем на това заблуждение, дори и ако някога се обособят шест дка за опера, то ще сме загубили 350 дка и Международен панаир - Пловдив, коментира Александрова.

По думите й е недопустимо да позволят да ги „подкупват“ с „Дайте ми Панаира, за да ви дам място за опера“.

В края на ноември след проведено извънредно общо събрание на "Пълдин туринвест" акциите на община Варна от Международен панаир - Пловдив бяха придобити от дружеството. В него участие имат бизнесменът Георги Гергов с 50,36 на сто и Община Пловдив с 25 на сто. Община Варна притежаваше 29 на сто от акциите на Панаира. Така бизнесменът Георги Гергов целеше да управлява 79,36 процента от дяловете му.

Общинските съветници в Пловдив пък задължиха кмета Здравко Димитров да обжалва решенията на общото събрание на "Пълдин Туринвест", тъй като е свикано, без да се спази законовият срок от един месец.

Представителят на Община Пловдив в дружеството бе упълномощен от съвета не просто да гласува против прехвърлянето на акциите на община Варна от панаира в “Пълдин туринвест”, но и изрично да заяви на събранието, че Община Пловдив като акционер упражнява правото си на блокираща квота, дадено й в закона и досега може би неизползвано от никоя община за защита, съобщиха тогава от "Демократична България".

Същевременно акциите на Варна от Панаира преди повече от 4 години бяха върнати от варненската община на държавата, но правителството още не си е ги е потърсило, за което депутатът от ДБ Ивайло Мирчев отправи писмен въпрос до икономическия служебен министър за причините за бездействието, посочиха още от партията.

Международният панаир в Пловдив ще бъде даден в ръцете на един олигарх, обявиха от парламентарната трибуна в декларация пък депутатите от БСП. Преди две години партията изключи Гергов от редиците си.

Малко предистория. В постановление на Министерския съвет от 29 юли 2016 г., с което държавата дарява 29 % акции на Община Варна и 20,63 % на Община Пловдив, е записано, че прехвърлянето на държавния дял в Панаира влиза в сила след съгласието на двете общини.

Според схемата, заложена във въпросното постановление на Министерския съвет, Община Варна ще замени акциите от Панаира за притежаваната от Гергов т.нар. „Дупка“ в центъра на града. Така той ще придобие почти 80 % от капитала на Панаира и ще може безпроблемно да увеличава капитала и да стане почти едноличен собственик, защото според устава на „Международен панаир Пловдив“ АД за увеличение на капитала са необходими 2/3 мнозинство, т.е. 67% от акциите. 

Преди 4 години стана ясно, че Община Пловдив в крайна сметка ще приеме акциите от Международния панаир в града, които държавата реши да дари на местната администрация в града под тепетата и на Община Варна. За това се договориха тогавашният кмет на Пловдив Иван Тотев, мажоритарния собственик на панаира Георги Гергов, бившия министър на културата Вежди Рашидов, който бе избран за депутат от Пловдив, и политическите партии от местния общински съвет.

Участниците в срещата се споразумяха на мястото на бившата първа палата в Международния панаир да се изгради опера. Новата сграда ще се простира на площ от 4,5 дка и по предварителни данни ще струва около 60 млн. евро. Тотев уточни тогава, че мястото е избрано измежду четири терена, като останалите три се оказали неподходящи. 

Година преди това правителството на Бойко Борисов прехвърли безвъзмездно на общините Пловдив и Варна собствеността върху притежаваните от държавата акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД, Пловдив.

Предложението на кабинета предвиждаше местната администрация в Пловдив да получи 11 607 385 броя акции, които са 20,63% от капитала на панаира, а Варна - 16 314 400 броя акции, т.е. 29% от капитала на дружеството.

Сделката беше инициирана от кмета на Варна Иван Портних, който предложи панаирът през лятото да се пренесе в морската ни столица. Надеждите му бяха така да се запълни терен на мажоритарния собственик на панаира Георги Гергов в града, който за момента стои празен.

Очакваше се да се изготви тристранно споразумение между Община Пловдив, "Международен панаир" АД и Министерството на културата, с което да се начертаят следващите стъпки за изграждането на операта, стана ясно след срещата днес.

Според бившия министър на културата Рашидов държавата може да отпуска по 15-20 млн. годишно за срок от три години, а и общината може да се включи с финансиране.

След построяването й операта ще остане за управление от държавата през Министерството на културата, а Община Пловдив ще стопанисва прилежащите терени.