Георги Господинов: Ако не четете този текст, той не съществува

Първоначално Денят на книгата се чества на 7 октомври

Култура
14:39 - 23 Април 2024
8942
Георги Господинов: Ако не четете този текст, той не съществува

Ако не четете този текст, той не съществува. И това е първото чудо на четенето. Всяка книга, която стои затворена в библиотеката, е като онова спящо царство от приказката. Ако отвориш книгата и зачетеш малко, царството оживява. Това написа Георги Господинов по повод Международния ден на книгата.

Има някаква магия, която се получава от срещата на поглед и буква. От тази целувка между окото и написаното чудото се случва. Първото, което искам ти кажа, лично и тихо, е, че имаш да събуждаш толкова много книги от съня им. Приеми го така, между нас казано, като малък подвиг. Ти си тази, която събужда книги. Ти си този, който събужда книги. А събуждащият книги събужда светове. ...

Отделянето на ден за празнуване на книгите води началото си от испанския писател Висенте Клавел Андрес. През 1922 г. той предлага идеята като начин да се отдаде почит на сънародника си Мигел де Сервантес. Четири години по-късно първото честване се случва на 7 октомври, рождения ден на Сервантес, но е преместено на 23 април, датата на смъртта му през 1930 г.

През 1995 г. Генералната конференция на ЮНЕСКО решава да отдаде почит на авторите и книгите по целия свят като начин да насърчи всеки да има достъп до книги. Изборът на 23 април изглежда логичен - освен че е датата на смъртта на Сервантес, това е и датата, на която умират Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега, наред с други видни автори. Освен това няколко изтъкнати писатели са родени на 23 април, което го прави символична дата в световната литература.