Георги Господинов след наградата „Букър“: Народ, който празнува 24 май, не може да бъде унищожен

Не може да бъде и потиснат, смята писателят

Култура
15:15 - 28 Май 2023
5246
Георги Господинов след наградата „Букър“: Народ, който празнува 24 май, не може да бъде унищожен

„Един народ, който празнува 24 май, който празнува деня на азбуката, не може да бъде унищожен, не може да бъде потиснат. Не може да не създава хубави неща.“ С тези думи писателят Георги Господинов се обърна към десетките българи, събрали се в Кралското географско дружество в Лондон в събота вечер.

Те бяха дошли на концерт за Деня на светите братя Кирил и Методий, прераснал в празненство за престижната литературна награда „Букър“, която романът „Времеубежище“ на Георги Господинов получи в навечерието на празника. Писателят призна, че е бил изненадан от еуфорията около отличието, която някои коментатори сравниха с тази от четвъртото място по футбол на световното в САЩ през 1994 г.

„Най-хубавото е, че тази радост идва за книга, написана на български. Тази радост идва за нещо, което е направено простичко с 30-те букви, които всеки от нас е научил в първи клас. Най-хубавото е това, че би могло да вдъхне кураж на млади хора. Казвам го, защото и аз съм имал нужда от този кураж и съм чел нашите писатели и големи поети, и съм си казвал: Значи може на български език да се правят прекрасни неща“, сподели Господинов.

Преводачката на книгата на английски Анджела Родел, която също споделя наградата с него, пък разкри, че българските букви са променили нейния живот. Тя се сблъсква за първи път с тях, докато е все още ученичка в родната Америка. „Видях ги на една стена, но тогава бях още невежа и помислих, че е руска азбука. Заинтригувах се обаче много и се записах да уча български език“, сподели Анджела Родел. Тя се мести да живее в България, влюбва се в българския фолклор и култура. По време на концерта в Лондон Анджела изпя българска песен под съпровод на кавал от Теодосий Спасов.