Георги Градев настоя: Незабавно създаване на нова Професионална футболна лига

Спорт
11:26 - 15 Февруари 2024
1601
Георги Градев настоя: Незабавно създаване на нова Професионална футболна лига

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Георги Градев смята, че е необходимо незабавното създаване на нова Професионална футболна лига, която да е отделена от БФС.

Според него, така ще могат да се предоговорят условията и сумите за телевизионните права и клубовете ще получат по-голямо финансиране от този авоар.

„Ние смятаме, че отделянето на професионалния футбол и създаването на нова Професионална футболна лига трябва да се случи незабавно. Всяка забава може да е фатална за много от клубовете, особено сега, когато компаниите за залози свиват бюджета за спорт. Отделянето на ПФЛ сега ще позволи предоговаряне на телевизионните права за реалната им стойност, която според нас е поне три пъти повече от сегашната стойност на договора.

Относно структурата и правомощията на бъдещата ПФЛ, ние предлагаме да се създаде Комитет по отделяне на лигата, съставен от представители на БФС, професионалните клубове (излъчени от тях) и независими експерти, който да определи структурата на ПФЛ. Стратегията и правилата на ПФЛ са задача на бъдещото ръководство, в което ние предлагаме да има двама представители на БФС с блокиращ глас по ключови въпроси.

Ако БФС ще даде автономност на ПФЛ, не е редно едностранно да определя правилата за младите български играчи и чужденците. Правилата за младите български играчи и чужденците трябва да се изготвят след консултации с всички заинтересувани групи - клубове, играчи и треньори“, Градев на страницата си във Фейсбук.