Георги Гвоздейков: Изпълняваме план да спрем руския петрол

Политика
20:46 - 12 Ноември 2023
11596
Георги Гвоздейков: Изпълняваме план да спрем руския петрол

Правителството не е прикривало никакви нарушения на "Лукойл". В това бе категоричен министърът на транспорта Георги Гвоздейков в предаването "Защо, г-н министър?" по Би Ти Ви. Той даде да се разбере, че кабинетът изпълнява план, по който ще гарантира енергийни доставки от източници, различни от руските. Едва тогава ще прекрати т.нар. дерогация - т.е. изключението, с което ЕС позволява на България да използва руски петрол въпреки европейското ембарго.

От самото начало това правителство работи в т.нар. неспокойна атмосфера. Мисля, че по някакъв начин това ни кара да сме по-отговорни и дейни. Безгрешни хора няма и колкото по-рано се казват грешките, толкова по-добре, каза Гвоздейков.  

"Грешките, които допускам, са, че понякога се доверявам на хората повече, отколкото трябва", посочи той за работата си дотук.

Премиерът е човекът, когото слушам, той е мой пряк ръководител, допълни Гвоздейков. Според него програмата, която има правителството, е базирана на дълъг срок, а неговото министерство коректно отчита свършените си задачи и в срок.

"Не зная кои са предложените от ГЕРБ министри. Всички са одобрявани от ПП-ДБ и ГЕРБ. Но щом премиерът казва, че има номинации, които са на ГЕРБ, може и така да е, но аз не мога да посоча кои са те", настоя Гвоздейков по повод думите на премиера Николай Денков, че и ГЕРБ имат свои министри в правителството.

"Лукойл" трябва да изпълнява българското законодателство. Ако има проблем, контролните органи трябва да се задействат.

"Лукойл" трябва да декларира всеки един продукт, който влиза или излиза от страната. Въпрос на контролните органи е да си свършат работата и да проверят случая. Информацията, която имам, е, че нарушенията не са правени на територията на България, посочи той. Гвоздейков обясни, че не се притеснява от евентуални проверки на ДАНС и прокуратурата. Според него това е начинът истината по случая да излезе наяве.